Vijek od osnivanja Hrvatskog tamburaškog društva „Napredak”

U Gornjoj Lastvi kod Tivta obilježena je stota godišnjica mjesnog kulturnog udruženja koje je dio baštine Hrvata u Crnoj Gori
557 pregleda 0 komentar(a)
Sa događaja u Tivtu, Foto: Siniša Luković
Sa događaja u Tivtu, Foto: Siniša Luković

Koncertom Mandolinskog orchestra “Tripo Tomas” iz Kotora i otvaranjem izložbe fotografija “Napredak Gornja Lastva - stotinu godina postojanja”, u Gornjoj Lastvi kod Tivta u subotu veče obilježena je stota godišnjica osnivanja Hrvatskog tamburaškog društva “Napredak” iz tog malog sela na obroncima Vrmca iznad Tivta.

Bogatu tradiciju HTD “Napredak”, danas nastavlja Kulturno-zavičajno udruženje “Napredak” iz Gornje Lastve, čiji je predsjednik Zoran Nikolić pozdravio brojne goste što su se okupili na svečanosti u gornjolastvovskom Domu kulture “Ilija Marković”. Među njima bili su i ambasador Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić, generalna konzulica Hrvatske u Kotoru Jasminka Lončarević, potpredsjednik HGI i predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković, te Tripo Šubert, član rukovodstva Hrvatskog građanskog društva Crne Gore iz Kotora.

“Ponosni smo da možemo reći da večeras ne obilježavamo samo stogodišnjicu Hrvatskog tamburaškog društva ‘Napredak’, obilježavamo stoljeće kontinuiranog postojanja Društva kojemu se mijenjalo ime, ali je uvijek bilo aktivno. Mijenjale su se države i Društvo je u međuvremenu izgubilo nacionalnu odrednicu i imenu, samo u imenu. U svemu što je rađeno do danas naša nacionalna pripadnost je prepoznatljiva, iako nenametljiva. Njegovanjem svoje baštine čuvamo i svoj identitet. Svi koji dolazite na naše manifestacije ste nam podrška bez koje nije moguće opstati i trajati i hvala vam na tome“, poručio je okupljenima Zoran Nikolić.

Društvo osnovano 15. juna 1919. godine za vrijeme Kraljevine SHS
Društvo osnovano 15. juna 1919. godine za vrijeme Kraljevine SHS(Foto: Siniša Luković)

On je istakao da je Hrvatsko tamburaško društvo “Napredak Gornja Lastva” osnovano 15. juna 1919. godine za vrijeme Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

„Odobrenje za rad Društva dala je Pokrajinska vlada za Dalmaciju Split u kome se potvrđuje da ‘Hrvatsko tamburaško društvo Napredak po pravilima zakonitosti postoji, Split 30. avgust 1919.’ Društvo se finansiralo dobrovoljnom prilozima postoji takođe i sačuvana knjiga doprinosa od 1919. godine do 1940. godine. Na pozivu Hrvatskog tamburaškog društvu „Zvonimir“ iz Osijeka 1938. Godine, HRT ‘Napredak Gornja Lastva’ postaje član Tamburaškog saveza Hrvatske“, kazao je Nikolić.

On je istakao i da je društvo u godinama između dva svjetska rata, nastupalo širom Boke Kotorske na brojnim zabavama i kulturnim manifestacijama. Zbog ratnih okolnosti 1942. je prestalo djelovati, a nakon Drugog svjetskog rata društvo je samo nakratko nastavilo sa radom, zbog iseljavanja žitelja Gornje Latsve koji su odlazili iz sela, prvenstvenio u obližnji Tivat radi posla u tamošnjem Arsenalu...

“Baštinu i kulturu Hrvata u Gornjoj Lastvi uspjeli su očuvati mještani kroz razna udruženja, da bi 1999. registrovali Kulturno zavičajno udruženje ‘Napredak Gornja Lastva’, koje do danas uspješno organizuje izložbe, koncerte i radionice, a ima i izdavačku djelatnost”, kazao je Nikolić, podsjetivši na brojne aktivnosti koje ta NVO ima u saradnji sa drugim NVO i institucijama iz Crne Gore i inostranstva, prvenstveno na očuvanju etnografske, arhitektonske, prirodne i kulturne baštine, te promociji održivog razvoja Boke Kotorske i primorskog regiona.

Sa događaja u Tivtu
Sa događaja u Tivtu(Foto: Siniša Luković)

„Stotinu je godina godina Hrvatskog tamburaškog društva ‘Napredak’, a stoljeća su Hrvata na ovom prostoru. Samo prije Drugog svjetskog rata ovdje je živjelo hiljadu Hrvata. Gornja Lastva je simbol trajanja Hrvata, ali i simbol nestajanja. Svaki kamen ovdje govori, kao i 600 godina gornjolastovske župne crkve Blažene Djevice Marije“, kazao je ambasador Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić.

Bonus video: