Radovi Mira Šukovića u Beogradu

573 pregleda 0 komentar(a)
Rad Mira Šukovića, Foto: Privatna arhiva
Rad Mira Šukovića, Foto: Privatna arhiva

Izložba radova Miroslava-Mira Šukovića, slikara koji živi i stvara u Kolašinu i Podgorici, biće otvorena u petak, u 20 časova u Kulturnom centru “Baraka“ u Beogradu.

Beogradskoj publici Šuković će se predstaviti sa 29 radova u kombinovanim tehnikama na platnu i papiru. Istoričarka umjetnosti, prof. Jelena Šalinić Terzić, koja će otvoriti izložbu, zapisala je o Šukovićevom radu:

”Čovjek bježi od sebe. U slikarstvo. Poput vjetra čiji zvuk donosi glas dalekih prostora iz utrobe sveopšte kosmičke kretnje nižu se likovi nečeg i nekog drugog pred nama, stvoreni pokretom umjetnika, zagledanog u ljepotu nemira. Nemir je pokretač mišljenja, pokretač gledanja i umiranja, prizrak slutnje tame jer u ‘u tami počinju, iz tame izrastaju sva stvorenja’. Napor da slijepi život progleda čini slikar uronjen u molitvu svojom umjetnošću. Eho onoga što je raslo na zemlji i u njoj, drevnost muklog krika iscrtava umor na licima utvara, osvanulih iz prapočetka života. Slikar je lovac koji bdi nad svojim svijetom, oprezan i neumoran u naporu da shvati pokret tog nečeg i nekog drugog što se ukazuje pred njim”.

Beogradska publika Šukovićeve radove moći će da pogleda do 28. oktobra.

Bonus video: