Video- igre u prednosti u odnosu na film ili muziku

Interaktivna izložba kreativnih VR postavki i umjetničkih video igara bila je dostupna prethodna dva dana podgoričkoj publici u prostoru budućeg Muzičkog centra Crne Gore u okviru Play UK platforme
644 pregleda 0 komentar(a)
Sa otvaranja, Foto: Savo Prelević
Sa otvaranja, Foto: Savo Prelević

Interaktivna izložba koju čine neke od najnovijih kreativnih VR (virtual reality) postavki i umjetničkih video igara bila je dostupna prethodna dva dana podgoričkoj publici u prostoru budućeg Muzičkog centra Crne Gore u okviru Play UK platforme. Izložbu je otvorila ambasadorka Velike Britanije Alison Kemp, a govorili su i britanski umjetnici Sajmon Vilkinson i Majra Apana koji se bave ovim medijima.

Ovo dvoje umjetnika su istakli rastuću popularnost video-igara u svijetu, a vjeruju da je i Crna Gora na tom putu.

Oni su primijetili da taj medij dozvoljava gledaocu da postane akter i učestvuje u kreiranju razvoja situacije, razmjenjuje iskustva i mišljenja sa drugima širom svijeta, što video-igrama daje prednost u odnosu na muziku ili film jer ne nude samo jednostranu verziju događaja, već se sve mijenja u zavisnosti od onoga ko je preko puta ekrana.

Sa izložbe
Sa izložbe(Foto: Savo Prelević)

Publika svih uzrasta imala je priliku da besplatno uzme direktno učešće u ovoj izložbi tako što su isprobali i igrali predstavljene VR i video-igrice. Tako je prostor namijenjen ovoj izložbi bio pun zainteresovanih i onih koji čekaju svoj red, kako na stolicu za računarom tako i za isprobavanje VR igrica u kojima učesnik i sam postaje dio igre.

Događaj za sve generacije
Događaj za sve generacije(Foto: Savo Prelević)

“Postavka je namijenjena ljubiteljima video-igara, kao i onima koji ne spadaju u ljubitelje video-igrica, iz razloga što nije ni potrebno imati bilo kakve vještina igranja da bi se uživalo u ovoj izložbi. Kroz stvaranje veza između profesionalaca iz Velike Britanije i zemalja Zapadnog Balkana, ova platforma omogućava prenos znanja i vještina u oblastima virtuelne stvarnosti (VR), proširene stvarnosti (AR), vizuelnih efekata i animacija i video igara, povezujući kreativnost sa tehnologijom i ICT sektorom”, istakli su iz Britanskog savjeta.

Sa izložbe
Sa izložbe(Foto: Savo Prelević)

Pored izložbe, mladi crnogorski kreativci imali su priliku da prošire svoja znanja u sklopu radionica sa britanskim umjetnicima koji koriste imerzivne tehnologije Sajmonom Vilkinsonom i Majrom Apana.

PlayUK je umjetnička platforma koja ima za cilj da podrži i razvije audio-vizuelni sektor u regionu. Kroz stvaranje veza između profesionalaca iz Velike Britanije i zemalja Zapadnog Balkana, a omogućava prenos znanja i vještina u oblastima virtuelne stvarnosti (VR), proširene stvarnosti (AR), vizuelnih efekata i animacija i video igara, povezujući kreativnost sa tehnologijom i ICT sektorom.

Bonus video: