Jedinstvena i velika: Godina od odlaska Milene Dravić

U svom je životu postigla neslućene visine, a sve je počelo u Beogradu
3153 pregleda 2 komentar(a)
Milena Dravić, Foto: MILAN OBRADOVIC/Beta
Milena Dravić, Foto: MILAN OBRADOVIC/Beta

Jedinstvena i velika - Milena Dravić jedna je od najvećih glumica s ovih prostora.

Preminula je prošle godine uslijed borbe s bolešću, a uz nju je bila njena porodica. Posljednje dane života provela je u bolnici, bilo joj je danima loše. Ljekari su probali sve, no nije bilo spasa. Primala je najbliže članove porodice, a sve ostale zamolila da joj ne dolaze u posjetu. Moglo bi se reći da je na neki način Milena otišla i od tuge za svojim neprežaljenim suprugom Draganom Nikolićem. Proveli su skoro 50 godina zajedno, i kada je preminuo, Milena se razboljela. Dvije i po godine kasnije, otišla je za njim.

Milena Dravić
Milena Dravić

Oprobala se u manekenstvu

U svom je životu postigla neslućene visine, a sve je počelo u Beogradu. Gradu u kojem je rođena, koji je toliko obožavala. No, nikada bahato i nametljivo, već onako kako se voli mjesto svog djetinjstva i odrastanja. U tom gradu se rodila i prije negoli je ušla u svijet glume, okušala se u manekenstvu. Roditelji su je prvo prekorili što je otišla na audiciju bez pitanja, a onda joj dopustili da nosi revije. Dobila je i naslovnicu časopisa 'Duga', a to je označilo i početak njene glumačke karijere.

Naslovnicu je vidio reditelj František Čáp i ponudio joj ulogu u filmu 'Vrata ostaju otvorena'. Pravi je prvi i veliki uspjeh ipak doživjela ulogom u 'Prekobrojnoj' Branka Bauera.

Milena Dravić
Milena Dravić

Stigla je u tom nekom periodu i na televiziju, a filmom 'WR Misterija orgazma' u Cannesu 1971. godine dobila čestitke i od Joko Ovno, Džeka Nikolsona, Džona Lenona. Zbog sukoba s američkom novinarkom izostala je uloga u 'Bitki za Neretvu', ali igrala je u 'Sutjesci'. Nisu Nikolson, Lenon i Joko Ono bili jedini koji su sreli Dravić. Hičkok se s njom družio u Beogradu, a Lizi Mineli darovala je opanke. Upoznala je tokom godina Roberta de Nira, Klinta Istvuda, Avu Gardner...

Obožavana zbog svog stava, ljudske veličine, temperamenta

Bila je nevjerojatno talentovana i lijepa, no nije u tome bila snaga Milene Dravić. Uz sve to, imala je puno stava, ispravnog stava kojeg se nije libila izreći. Kada je izrekla svoje mišljenje o ratu, kaznili su je pa se nije skoro 20 godina pojavila na televiziji. Nije joj smetalo. Kao što joj nije bio problem pričati niti o poziciji žena u društvu i borbi koju svakodnevno vode.

Milena Dravić
Milena Dravić(Foto: MILAN OBRADOVIC/Beta)

Privatno, obožavala je svog supruga Dragana Nikolića. Prije njega bila je u dva kratka braka, no uz voljenog Gagu pronašla je pravu sreću. Upoznali su se na snimanju filma 'Horoskop' 1969. godine, kada je Milena već bila jako uspješna, a Dragan se još uvijek borio za svoje mjesto. Vrlo brzo su se vjenčali, već 1970. godine - i to tokom pauze od snimanja. Pauzu za ručak iskoristili su da bi se vjenčali, a kuma im je bila Seka Sablić. Nakon obreda, otišli su na ručak i nastavili kao da se ništa nije dogodilo. U braku su ostali sve do njegove smrti 2016. godine.

Izvor: 100posto.jutarnji.hr

Bonus video: