Najbolje sa domaće pozorišne scene

Bijenale crnogorskog teatra počinje sjutra veče i traje do 1. novembra kada će biti obilježen Dan Crnogorskog narodnog pozorišta i uručene nagrade
612 pregleda 0 komentar(a)
Sa presa, Foto: Krsto Vulović
Sa presa, Foto: Krsto Vulović

Bijenale crnogorskog teatra počinje sjutra veče, a tokom 11 festivalskih dana donosi 9 predstava kao presjek crnogorskog pozorišnog stvaralaštva tokom prethodne dvije godine. Na zatvaranju festivala, 1. novembra, biće igrana i gostujuća 10. predstava "Mjesec dana na selu" Ivana Sergejeviča Turgenjeva, a u režiji Paola Mađelija za produkciju Makedonskog narodnog teatra Skoplje. Tada se obilježava i Dan Crnogorskog narodnog pozorišta, a pored Bijenalnih, biće uručena i Velika nagrada CNP-a, kao i godišnja priznanja.

Glavni dio programa, "Selekcije", po izboru selektora Janka Ljumovića, čine predstave: “Bure baruta” Dejana Dukovskog u režiji Dejana Projkovskog - produkcija Crnogorsko narodno pozorište, “Sin” Mirjane Medojević u režiji Mirka Radonjića, Kraljevsko pozorište Zetski dom, “O miševima i ljudima” Džona Stajnbeka u režiji Dina Mustafića i produkciji Barskog ljetopisa i Gradskog pozorišta iz Podgorice, “Hamlet” Viljema Šekspira u režiji Ane Vukotić Crnogorskog narodnog pozorišta, “Kapital” prema djelu Karla Marksa u režiji Andraša Urbana Kraljevskog pozorišta Zetski dom i “Krvave svadbe”, Federika Garsije Lorke u režiji Igora Vuka Torbice u produkciji Grada teatra Budva i Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

Program Bijenala crnogorskog teatra
Program Bijenala crnogorskog teatra

U okviru Selekcije" Off" koju čine predstave nezavisne produkcije, po izboru selektorke, pozorišne kritičarke, Maje Mrđenović biće izvedene predstave: “Sobe” Ilije Đurovića u režiji Mirka Radonjića i produkciji Dramskog studija Prazan prostor, plesni komad “Krik” u koreografiji Tamare Vujošević Mandić i Slavke Nelević i produkciji baletske trupe “Ballo”, kao i “Cvrčak i mrav” po tekstu Milene Depolo u režiji Branka Ilića i produkciji NVO Tetar mladih, NVO Maska i drugih...

"Vjerujemo da ovim izborom predstava i ovakvom selekcijom Bijenale ispunjava jedan od svojih osnovnih ciljeva i pruža dobar, sveobuhvatan i tačan presjek najboljih pozorišnih ostvarenja koja su nastala u Crnoj Gori tokom prethodne dvije pozorišne sezone", kazala je direktorica Crnogorskog narodnog pozorišta Zorana Kralj. Ona je dodala da je prateći program jednako važan i istakla da će nakon svake predstave biće organizovan okrugli sto medija i kritike, za sjutra je najavljena promocija najnovijeg izdanja CNP-a i edicije Zetski dom, knjiga Borislava Cimeše "Narodno pozorište Zetski dom 1941-1944", kao izložba plakata studenata Fakulteta likovnih umjetnosti sa Cetinja.

"U posebnom fokusu pratećeg programa je panel diskusija o otvorenim pitanjima Bijenala crnogorskog teatra, pod nazivom 'Bijenale o Bijenalu'. Naša je namjera da otvorimo pitanja koja se tiču uloge i mogućnosti Bijenala, da okupimo sve aktere crnogorske pozorišne scene, i zainteresovane uopšte, da kroz ovaj panel dođemo do konkretnih rješenja i načina na koji ćemo transformisati Bijenale ubuduće", poručila je Kralj.

Za predstave iz programa "Selekcija" biće dodijeljene nagrade za najbolju predstavu, režiju, za domaći dramski tekst, nagrada za glavnu mušku i žensku ulogu, za epizodnu ulogu i nagrada za autora saradnika. U selekciji "Off" biće dodijeljena jedna nagrada za autorsko ostvarenje.

Žiri čine: glumica i prvakinja CNP-a Olivera Vuković, Aleksandar Milosavljević pozorišni kritičar i teatrolog iz Novog Sada i crnogorski pisac Stefan Bošković. Pored domaćina - CNP-a, tri predstave biće izvedene i na Cetinju u Kraljevskom pozorištu Zetski dom, a jedna iz selekcije "Off" igra se u autentičnom prostoru gdje se i inače izvodi. CNP će obezbijediti prevoz za publiku.

"CNP kao nacionalni teatar i institucija koja svojim produkcijskim i tehničkim kapacitetima prednjači u grupi institucija u Crnoj Gori koje se bave pozorištem donosi jedinstvenu priliku da se sagleda presjek crnogorske pozorišne scene... Ono što je strašno važno jeste da će ovo Bijenale pored svih programa i selekcija biti i mjesto dijaloga na kojem će svi iz dana u dan moći da razgovaraju i komentarišu ne samo estetske tendencije crnogorske produkcije, već ćemo otvoriti direktan dijalog na sve teme koje se mogu ticati pozorišne produkcije u Crnoj Gori", najavio je umjetnički direktor CNP-a Željko Sošić.

Selektor "Selekcije" Janko Ljumović kazao je da su svi naslovi "situirani kroz politička i društvena pitanja zajednice i na izvjestan način propituju granice okruženja"...

"To su veliki naslovi koji se čitaju na drugačiji način, a ja sam želio da u okviru Bijenala, kroz ove velike naslove, gledamo crnogrsku stvarnost", kazao je on na jučerašnjoj konferenciji za medije.

Jednolikom scenskom izrazu prijeko je potrebno osvježenje

Selektorka selekcije "Off", Maja Mrđenović, osvrnula se na broj predstava nastalih u nezavisnoj produkciji tokom prethodne dvije godine.

"Brojka od 13 produciranih predstava, od kojih je 10 namijenjeno za odrasle i tri za djecu predstavlja kvantitativno vrlo siromašnu produkciju nezavisne pozorišne scene, a u najvećem broju slučajeva i sa skromnim umjetničkim dometima. Ove zabrinjavajuće činjenice nijesu začuđujuće kada se uzme u obzir neravnopravan položaj u kojem se nalaze nezavisna kulturna i pozorišna scena u odnosu na budžetske institucije, odnosno mučno egzistira u stanju permanentne krize", kazala je Mrđenović.

Ona je istakla da tri predstave iz selekcije "Off" unose "značajnu i prijeko potrebnu svježinu i raznovrsnost u preovlađujuće jednoliki scenski izraz u Crnoj Gori" i dodala da smatra da bi dvije odvojene selekcije trebalo spojiti u jednu jer bi se tako pružila podrška i nezavisnoj pozorišnoj sceni u Crnoj Gori i pozorišnom stvaralaštvu za djecu i mlade.

Bonus video: