Povodom 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Crne Gore i Turske: Muzika spaja i održava prijateljstva

Orkestru se, pored dirigenta Jondema iz Turske, pridružio i čuveni turski solista Omer Turkmenoglu
743 pregleda 3 komentar(a)
Gosti iz Turske pohvalili CSO, Foto: Boris Pejović
Gosti iz Turske pohvalili CSO, Foto: Boris Pejović

Crnogorski simfonijski orkestar predvođen turskim dirigentom Omerom Jondemom upriličio je preksinoć “koncert prijateljstva” povodom 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Crne Gore i Turske (1879-2019), a publika u punoj Velikoj sali Crnogorskog narodnog pozorišta svaku kompoziciju je ispratila sa oduševljenjem i na kraju ih nagradila dugim aplauzom i stojećim ovacijama.

Orkestru se, pored dirigenta Jondema iz Turske, pridružio i čuveni turski solista Omer Turkmenoglu. Posebno odabranim kompozicijama koje su se našle na bogatom i raznovrsnom repertoaru svečanu salu pozorišta orkestar i gosti ispunili su specifičnim ritmom turskih narodnih pjesama, a među njima su se našle i neke crnogorske kompozicije. Veče je otvorila “Poskočica” najznačajnijeg crnogorskog kompozitora, Borislava Tamindžića, a kasnije je izvedena i kompozicija Žarka Mirkovića ”Crnogorske pjesme”.

I dirigent Omer Jondem i tenor Omer Turkmenoglu istakli su da su veoma zadovoljni kako je veče proteklo i da su i sami uživali. “Prije svega, želim da čestitam vašem orkestru, veoma su mladi i veoma talentovani muzičari. Mogu da kažem da su ‘dovoljni’ za razne nastupe i koncerte. Imali smo veoma dobru interakciju sa ovim orkestrom i zahvalan sam na tome. Rijetke su ovakve prilike, ali i manifestacije poput ove se održavaju rijetko”, kazao je Jondem. Turkmenoglu je dodao da su poseban utisak na njega ostavile i reakcije publike.

“Ja sam posebno srećan jer sam od publike dobio neku vrstu odgovora na tursku muziku, na folklor, samim tim i na kulturu, i sve ostalo. Uzbuđenje je bilo veliko! Zahvalan sam i muzičarima iz orkestra, zahvalan sam i na ritmu koji smo dobili od publike i koji mi se posebno dopao”, rekao je poznati tenor.

Ne kaže se uzalud da je muzika univerzalni jezik i da spaja ljude sa svih govornih područja, no, pored toga, etno muzika Crne Gore i Turske čine se posebno bliske, što su potvrdile i reakcije prisutnih na koncertu u ponedjeljak veče.

“Mi smo željeli ovim koncertom i ovakvim repertoarom da pokrijemo muzičke teme koje pripadaju i turskom i crnogorskom narodu, jer je muzika sredstvo sporazumijevanja, spajanja i održavanja prijateljstava. Nama je bilo zadovoljstvo da sviramo folk muziku Crne Gore i Turske. Moram istaći da me je naročito dotaklo to što su svi prisutni vrlo brzo shvatili melodiju kojom smo mi vođeni i kojom smo vodili njih, kao i muziku koju smo izvodili. To je dokaz da smo kulturno bliski”, primijetio je dirigent Jondem. Ministar kulture Aleksandar Bogdanović rekao je na početku večeri da “bez obzira na složene okolnosti u kojima se odnos Turske i Crne Gore gradio, duga tradicija međusobnih prožimanja” uslovila je i “intenzivniju kulturnu razmjenu”.

“Drago mi je da su upravo na polju kulture sve vidljiviji rezultati naše bilateralne saradnje i da jednim ovakvim koncertom proslavljamo skoro vijek i po diplomatskih odnosa, uz ubjeđenje da će i buduća saradnja koja nam predstoji obogatiti kulture naših naroda i još više nas približiti jedne drugima”, poručio je Bogdanović.

On je dodao da su “viševjekovni razvoj Turske i Crne Gore bili uslovljeni prostorom u kojem su dvije države uobličile svoje geografske, kulturne i identiteske okvire”.

“Taj prostor na kom su veliki istorijski izazovi bili neka vrsta prirodnog stanja ostavio je mnogo toga zajedničkog među našim narodima i kulturama, od sličnog istorijskog iskustva do prepoznatljivog nasljeđa, običaja i navika. Dugo trajanje na ovom nemirnom području, često obilježeno i nezadovoljstvima, pokazalo nam je da je registar onoga što nas spaja mnogo veći od onog što nam se ukazuje u površnim komparacijama”, istakao je Bogdanović.

Tenor Omer Turkmenoglu poručio je da se nada da će se saradnja sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom nastaviti.

“Nadam se da će biti prilike da i u budućnosti sarađujemo sa ovim orkestrom, da održavamo prijateljstvo i da zajedno nastupamo ne samo ovdje, već i u Turskoj i šire”.

Prijateljstvo kralja Nikole i sultana Abdulhamida kao osnov saradnje

Ambasadorka Songul Ozan na početku događaja je istakla da se proslavlja značajan datum za obje zemlje.

“Proslavljamo 140 godina od postavljanja prvog ambasadora na lijepom Cetinju, tadašnjoj prijestonici Crne Gore. Proslavljamo značajan datum kada su postavljeni temelji dobre saradnje između naše dvije zemlje, prijateljstvom između kralja Nikole i sultana Abdulhamida osvjedočenim u mnogim istorijskim knjigama”, kazala je ona i podsjetila na podršku Turske nezavisnoj Crnoj Gori.

Bonus video: