Nova knjiga Aleksandra Ćukovića predstavljena u Nikšiću

Ova knjiga kvalitetom značajno nadrasta sve što je ovaj autor do sada objavio i može ići u red najbolje proze koja se danas kod nas objavljuje, kazao je književni kritičar Milorad Durutović
733 pregleda 0 komentar(a)
Sa promocije knjige, Foto: Svetlana Mandić
Sa promocije knjige, Foto: Svetlana Mandić

Nova knjiga Aleksandra Ćukovića “Pisac u kupatilu”, prema riječima književnog kritičara Milorada Durutovića, kvalitetom značajno nadrasta sve što je ovaj autor do sada objavio i može ići u red najbolje proze koja se danas kod nas objavljuje.

Durutović ističe da svi koji su čitali Ćukovićeve knjige, pogotovo „Konture horizonta“, “iako će shvatiti da ‘Pisac u kupatilu’ razvija ranije postavljen tematski niz: intelektualna odgovornost, društvena funkcija književnosti i kulture, odnos umjetnika i političkog establišmenta”.

“Upravo takvim temama Ćuković u svojoj novoj knjizi dopisuje svojstva kakva do sada nije znatnije praktikovao: apsurd, paradoks, bizarnost, ironija i autoironija, filosofičnost, intelektualni cinizam, implicitna polemika sa savremenim autorima, čime iskazuje neprihvatanje poretka u kome su sve vrijednosti mjerljive litrima i metrima, vjerujući da pisac još ima nešto vrijedno da kaže, makar i nemao više prostora od jednog ‘kupatila’”, kazao je Durutović na promociji knjige koja je organizovana u sali “Zahumlja” u Nikšiću.

Prema riječima jednog od recezenata knjige, Gorana Radojičića, zbirka kratkih priča “Pisac u kupatilu” je knjiga koja “pokreće ozbiljna pitanja, od istorijskih i umjetničkih do filozofskih”, ali i “zbirka detalja, samostalnih sekvenci iz svakodnevnog života običnih ljudi”.

“Gradeći svojevrstan mozaik, Ćukovićeve priče, ali i likovi sa njima, ulaze u univerzalnu istoriju propasti čovjeka kao vrste. Ovo je mozaik paradoksalnih, apsurdnih situacija koje zahtijevaju posvećenog čitaoca koji treba da se izdigne iznad ništavila pripovjedačevog svijeta fikcije, da ga dešifruje i razumije”, kazao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, knjiga ne daje odgovore već “nudi prikaz svijeta u kojem se pisac izdvaja iz nepregledne mase onih koji u kupatilu samo puštaju vodu”.

“Ali ovdje ima mjesta i za obračun sa piscem, intelektualcem, sa onim koji se smatra izabranim da mijenja svijet ili utiče na njega, pa sebi preuveličavajući sopstveni značaj pripiše i više od onoga što je sposoban uraditi”, kazao je Radojičić.

Umjetničku osobenost knjige, ističe on, predstavlja “preispitivanje stvarnosti kroz segmente iz života, kroz beznačajne detalje koji, naizgled, nikom nijesu važni, a kamoli interesantni”.

“Reinterpretacijom svakodnevnog, a ne mitova i legendi, Ćuković šokira čitaoca želeći da ga trgne i pokrene, da čita, promišlja i traga za univerzalnim vrijednostima i značenjima koje ova knjiga krije”, kazao je jedan od recezenata.

Pored njega, recenziju potpisuju i Srđan Tešin koji smatra da je “Pisac u kupatilu” zbirka “samosvjesnih kratkih priča koje su stavile prst na čelo”, Nikola Nikolić koji ističe da smo u “novoj Ćukovićevoj knjizi dobili smo skup jednačina izvedenih iz svakodnevice, čija će se rješenja u vidu pouka ukazati samo pažljivim poštovaocima teksta” i Radoje Femić koji poručuje da je zbirka priča “autentični i sugestivni literarni apel konzumentu, koji proces svoje duhovne regeneracije može i treba da započne upravo susretom s,Piscem u kupatilu’”.

Autor se kratko zahvalio svima, počev od onih koji će se već danas družiti sa “Piscem u kupatilu”, preko govornika, do Udruženja književnika Crne Gore, koje je objavilo knjigu, i njihovog predsjednika Novice Đurića.

Priče iz knjige čitala je Teodora Ilić.

Ćuković, koji u Dnevnim novinama “Dan” uređuje dodatak o kulturi “Ćirilica”, pored “Pisca u kupatilu” objavio je i knjige “Sporedni poredak“ (2012), “Omča“ (2013), “Konture horizonta“ (2015) i “Kad skidaju krila“ (2018, dva izdanja). Magistar je političkih nauka i autor niza naučnih i stručnih radova iz oblasti društvenih i humanističkih nauka.

Bonus video: