Poezija-čelik-umjetnost, Vito i Nikšić

Multimedijalni događaj organizovan u nikšićkom Institutu za crnu metalurgiju
1504 pregleda 0 komentar(a)
Otvaranje umjetničke svečanosti u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Otvaranje umjetničke svečanosti u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić

„Poezija-čelik-umjetnost“ - tako glasi naziv multimedijalnog događaja koji je organizovan u i ispred nikšićkog Instituta za crnu metalurgiju (ICM). Prvi dio je bio u znaku velikog pjesnika Vitomira Vita Nikolića, dok su drugi dio večeri obojili umjetnici koji stvaraju u ICM-u.

Fasada Instituta, „arhitektonskog dragulja“, kako je kazala direktorica JU Muzeji i galerije Nikšić, mr Jelena Đukanović, oplemenjena je muralom sa likom i stihovima pjesnika Vita Nikolića.

„Ponekad davna sjetim te se, a nešto toplo zasja u duši, kao od dobre stare pjesme što se slučajno zapjevuši“, „pjevao“ je Nikolić.

A jedan drugi Nikolić - Ranko, direktor Instituta, sjetio se najdraže pjesme svog prezimenjaka i „spojio“ Vita i čelik.

“Institut je danas nastavljač jedne slavne tradicije dodatno oplemenje, a kao društveno odgovorna kompanija ima snage da lokalnoj zajednici podari lijepo umjetničko veče i mural našeg Vita Nikolića”, kazao je direktor ICM-a prije nego što je najstariji radnik proizvodnje u tom preduzeću svečano otkrio mural koji je naslikala slikarka Milena Krivokapić uz pomoć sestre Jelene.

“Želja mi je bila ne samo da se prenese Vitov portret, vjernost, što je takođe bitno, već da se uhvati čitava ta boemska atmosfera i što je postignuto nadam se i pozadinom, kombinacijom boja”, kazala je Krivokapić koja je bila, kako je kazala, izuzetno počastvovana što radi tako izazovan mural.

“Vito je zaslužio da se njegov lik nađe u gradu i da postoji još jedan mural posvećen njemu”, kazala je slikarka.

Događaj je organizovan u saradnji sa JU Muzeji i galerije Nikšić i Agencijom za lokalnu demokratiju.

“Ovaj arhitekstonski dragulj Nikšića spada u postindustijsku baštinu koja je veoma dragocjena i koja je otvorila vrata umjetnicima. Zahvaljujem se kao jedan od umjetnika koji pod ovim krovom stvara već devet godina i gdje je nastalo veoma mnogo izložbi i radova. Mi kao umjetnici možemo da damo svoj mali doprinos da s vremena na vrijeme napravimo ovako jedan umjetnički događaj za sve naše sugrađane”, kazala je Đukanović, zahvalivši se na gostoprimstvu Instititu koji je “udomio” veći broj umjetnika.

Ana Milović Jasikovac, ispred Agencije za lokalnu demokratiju, zahvalila se Institutu što su našli zajednički jezik i uklopili se u ideju da kroz regionalni Clink projekat dopinesu izradi murala.

“Zahvalnost profesoricama koje su učestvovale u aktivnostima, Snježani Bošković, Tamari Janjušević i Mariji Lazarević, umjetnicima koji su uključeni od starta u projekat, Mileni Krivokapić i Ivanu Stamatoviću i svima koji su podržali naše aktivnosti koje Nikšić stavljaju na evropsku kulturnu mapu”, kazala je Jasikovac.

U sklopu pomenutog projekata na fasadi Filozofskog fakulteta urađen je mural sa likom Sokrata. Mural je uradio Ivan Stamatović. Nakon otkrivanja murala uslijedio je poetski resital, a Vitove stihove govorili su Dragomir Draganić, radnik Instituta, članovi Info pointa, Književnog kluba “Poenta poetika” i volonteri Alfa centra, uz muzičku pratnju učenika Muzičke škole “Dara Čokorilo”.

Spona dva zvona - duhovnog i naučnog

U prostorijama Instituta duže od decenije stvara veći broj umjetnika, a Nikšićani su imali priliku da pogledaju neke od njihovih radova.

“Čelik i umjetnost - spona dva zvona, duhovnog i naučnog. Dogodilo se konačno i neminovno, rekao bih, nešto što se na prvi pogled, na prvo razmišljanje, nije moglo desiti. Desila se simbioza, spoj laboratorije i ateljea, veza tajna, čvrsta i javna. Preko deceniju mi likovnjaci uživamo gostopimstvo ove institucije bez ijednog ekcesa, ružne riječi, naišavši na ljudskost i razumjevanje ljudi koji su nas, kao najbolji domaćini, prihvatili zato bih ovo veče nazvao ‘Veče čelika, ljudskosti, umjetnika i poezije’”, kazao je otvarajući izložbu slikar Miomir Mišo Vemić uz želju da izložba bude samo uvod u galerijski život Instituta.

Bonus video: