Predstavljenje zbirke "Dan i noć u Butui" u Budvi

Drevna Budva je uvijek bila inspiracija pjesniku Mirašu Martinoviću i, kako u predgovoru bilježi Jelušić, “svojevrsni 'lirski arheolog' među pjesnicima joj ovog puta posvećuje cijelu knjigu, uvodeći čitaoce u prostore mita, sna i sjećanja"
390 pregleda 0 komentar(a)
Najava za promociju
Najava za promociju

Nova zbirka poezije Miraša Martinovića “Dan i noć u Butui” čiji je izdavač Narodna biblioteka Budve, biće promovisana sjutra u Budvi, u 19 časova u holu Akademije znanja, u orrganizaciji Narodne biblioteke Budve. O knjizi će, pored autora, govoriti recenzentkinje pjesničke zbirke mr Božena Jelušić i profesorica Zorica Joksimović. Promocija je dio programa obilježavanja Dana Opštine Budva.

Drevna Budva je uvijek bila inspiracija pjesniku Mirašu Martinoviću i, kako u predgovoru bilježi Jelušić, “svojevrsni 'lirski arheolog' među pjesnicima joj ovog puta posvećuje cijelu knjigu, uvodeći čitaoce u prostore mita, sna i sjećanja".

"Iako sklon postmodernističkom prosedeu i osobito žanrovskoj hibridnosti, Martinović u ovoj knjizi više teži kratkoj i čistoj lirskoj formi. Lapidarni iskazi tako postaju poput uklesanih linja u kamenu, sa poentama koje se tiču nas današnjih i koje u trenutku znaju da budu poput 'udarca sjekirom u zaleđeno more u nama', kako je Kafka jednom zapisao", piše ona.

Miraš Martinović je jedan od najznačajnijih crnogorskih pisaca. U literaturu ulazi knjigom "Mit o Trešnji" (prvijenac nagrađen književnim priznanjem Lazar Vučković). Na ragionalnim i širim prostorima prepoznatljiv je po antičkim temama i zaboravljenim pejzažima Crne Gore.

Djela su mu prevođena na nekoliko jezika. Dobitnik je Regionalne književne nagrade "Teuta" za ukupno djelo i Oktobarske nagrade Herceg Novog, grada u kome živi. Član je Crnogorskog PEN-a i Matice Crnogorske.

Bonus video: