Junaci - trpioci radnji

Perović je predstavio ekipu ovih projekata: producenticu Jelenu Božović, istinskog junaka filma „Ognjilo“ Draga Vujovića, i što se tiče filma „Mir naše Gospe“, čovjeka koji brine o ostrvu i svetilištu na njemu, otvara crkvu i zatvara na kraju dana, Nenada Bubonju iz Perasta, a onda je publici i bliže objasnio svoj rad
325 pregleda 0 komentar(a)
Sa predstavljanja filmova, Foto: Siniša Luković
Sa predstavljanja filmova, Foto: Siniša Luković

Dokumentarni filmovi „Ognjilo“ i „Mir naše Gospe“, po scenariju i u režiji crnogorskog reditelja Vladimira Perovića, u produkciji Centra za kulturu Tivat, premijerno su prikazani u subotu veče, u velikoj dvorani tivatskog CZK. Direktor te JU Neven Staničić podsjetio je na dugogodišnju uspješnu saradnju, od 2006. godinem sa poznatim crnogorskim sineastom Vladimirom Perovićem ističući da je Perović “pedagog i svoje veliko filmsko iskustvo ostavlja generacijama koje dolaze“.

Perović je predstavio ekipu ovih projekata: producenticu Jelenu Božović, istinskog junaka filma „Ognjilo“ Draga Vujovića, i što se tiče filma „Mir naše Gospe“, čovjeka koji brine o ostrvu i svetilištu na njemu, otvara crkvu i zatvara na kraju dana, Nenada Bubonju iz Perasta, a onda je publici i bliže objasnio svoj rad.

„Mi u filmu imamo jedan pojam preuzet iz engleskog, tizer, koji bi brutalnim prevodom mogao da se iskaže kao zagolicljivač, to je ono tkivo koje verbalno i vizuelno koje treba gledaoce da zainteresuje i privuče, nagovještavajući nešto, ali ne iskazujući sve. Ova dva filma bih predstavio na taj način. U oba filma imamo dramske junake koji su trpioci radnje, a to je Drago Vujović iz Ožegovica iznad Čeva koji živi svoj život onako kako su živjeli njegovi preci vjekovima, a onda počinju da se dešavaju neke promjene... Drugi film za trpioca radnje ima Gospu od Škrpjela, koja mi je poslužila kao metafora za ovo vrijeme u kome je sve, kako se to danas kaže ‘over’, prekomjerno - i brzina, potrošnja, sve što se dešava, pa da vidimo kako Gospa i mi trpimo novo vrijeme“, kazao je autor.

„Ognjilo“ govori o izgradnji dalekovoda Lastva Grbaljska - Čevo, koji se, zbog razvlačenja mreže dalekovoda kroz Katunsku nahiju (sastavni dio filma) proteglo na skoro tri godine. Film prati gorštaka iz katunskog krša, čovjeka u čiji pejzaž, prostor i život, useljavaju neobični, gorostasni metalni susjedi, a on i dalje živi onako kako je živio i kako su ranije živjele generacije predaka.

„Mir naše Gospe“ autor određuje kao kreativni dokumentarac ili vizuelni esej. Smješta vjekovni mir ovog jedinstvenog kulturno-istorijskog i religioznog odredišta u kontekst uzavrele turističke sezone. Gužva, morski prostor oko otočića kao prenapučena saobraćajnica nekog velegrada. Gliseri, skuteri, jahte, jedrilice, barke, brodice, vodene kočije, i ogromni kruzeri, koji se kroz Verige promaljaju kao praistorijske zvijeri, a njihova ogromnost i tromo puženje kao da prijete čistoti, ljepoti, miru, čitavom onom duhovnom ozračju koje Gospa nosi.

Bonus video: