Spoj kulture i ekonomije proces koji nema alternativu

Na Forumu, u okviru kojeg su govorili ministri iz preko 100 država članica UNESCO-a, učestvovao je i crnogorski ministar kulture Aleksandar Bogdanović
406 pregleda 0 komentar(a)
Učesnici Foruma, Foto: Ministarstvo kulture
Učesnici Foruma, Foto: Ministarstvo kulture

Spoj kulture i ekonomije danas je proces koji nema alternativu, poručeno je sa Foruma ministara kulture organizovanog u okviru 40. Generalne konferencije UNESCO-a.

Na Forumu, u okviru kojeg su govorili ministri iz preko 100 država članica UNESCO-a, učestvovao je i crnogorski ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, tokom ministarskog foruma govorilo se o nacionalnim kulturnim politikama.

„U tom kontekstu, posebno su naglašene teme koje se odnose na sintezu kulture i ekonomije, odnosno stvaranja uslova za podsticanje kreativnih industrija i podsticanja boljeg plasmana njihovih proizvoda na nacionalnim, regionalnim i globalnim tržištima“, kaže se u saopštenju.

Forum ministara kulture
Bogdanović na Forumu(Foto: Ministarstvo kulture)

Bogdanović je istakao da kulturu više ne treba posmatrati kao hermetički zatvoren sistem, koji je dovoljan sam sebi i koji stvara samo za one koji u njemu djeluju.

„Naprotiv, danas kultura predstavlja oblast koja je u direktnoj i indirektnoj vezi sa oblastima nauke, obrazovanja, ekonomije, turizma, pa je riječ o sprezi i dvosmjernim procesima u kojima sve oblasti profitiraju od ovog sadejstva“, kazao je on.

Kako je naveo, teško da bi kreativne industrije bile toliko razvijene da nije bilo čvrste sprege nauke i tehnologije sa jedne strane, a kulture i kreativnosti sa druge.

„Jasno, sve to svoj finalni proizvod ima u opštem boljitku lokalne zajednice, u pojedincima koji u kreativnim industrijama vide prostor za svoje stvaralaštvo, a koji zatim svoj proizivod mogu da plasiraju na lokalnom, regionalnom ili globalnom tržištu“, rekao je Bogdanović.

Na taj način, pojasnio je Bogdanović, kulturni proizvod postaje i ekonomski proizvod, a da ne gubi svoju kreativnu komponentu i kulturnu vrijednost.

„Već naprotiv, on dobija konkretnu upotrebljivost, te promoviše i samog pojedinca, ali i kulturu odakle potiče“, dodao je Bogdanović.

Na pitanje koje mehanizme je Crna Gora do danas primijenila kako bi napravila spoj kulture i ekonomije, Bogdanović je istakao program namijenjen stvaraocima iz sfere kreativnih industrija.

„Kako bismo pozicionirali ekonomsku valorizaciju kulture i kreativnosti visoko na mapi prioriteta, Ministarstvo kulture kreiralo je program Kreativna Crna Gora – identitet, imidž, promocija. Program je koncipiran kao intersektorska platforma Vlade, uz brojne i raznorodne ciljeve“, naveo je Bogdanović.

Prema njegovim riječima, Kreativna Crna Gora je već dala prve konkretne rezultate, s obzirom na to da je ove godine, na prvom konkursu, podržano ukupno 11 autora, i to deset projekata i proizvoda i jedna naučna studija.

„Autorima smo obezbijedili osnovne uslove i sredstva za rad – prostor, opremu, promociju, pa sada možemo reći da smo uspješno pokrenuli deset novih biznisa u kulturi. Na taj način, željeli smo motivisati i druge stvaraoce da se prijave sa inicijativama i idejama na predstojeće konkurse“, kazao je Bogdanović.

Bonus video: