Crnogorski umjetnici u Francuskoj

Dimitrije Popović, Vesna Bošković i Darko Karadžić predstavili su svoje radove na jednoj od najznačajnijih manifestacija grafike - 19. Internacionalnom bijenalu grafike Sarse
1197 pregleda 0 komentar(a)
Sa bijenala, Foto: Privatna arhiva
Sa bijenala, Foto: Privatna arhiva

Na najvažnijoj manifestaciji grafike u Francuskoj i jednoj od najznačajnijih na internacionalnom nivou - 19. Internacionalnom bijenalu grafike Sarse (19 Biennale internationnale de la gravure de Sarcelles) predstavljaju se i tri crnogorska umjetnika: Litografije Dimitrija Popovića, linogravure profesorice grafike na Fakultetu likovnih umijetnosti na Cetinju Vesne Bošković i linogravure Darka Karadžića. Bijenale je otvoreno 23. novembra u francuskom gradu Sarsel (Sarcelles), a na njemu je izloženo oko 500 grafika 250 umjetnika iz 23 zemlje.

Na ovom događaju je priređen i omaž nedavno preminulom francuskom akademiku i umjetniku visokog internacionalnog renomea Vladimiru Veličkoviću, saopštio je “Vijestima” istaknuti crnogorski umjetnik Zlatko Glamočak.

Počasni gost Bijenala, odnosno zemlja izlagač ove godine je Japan, a tim povodom je odan omaž samostalnim izložbom grafičaru Yozou Hamaguchiu koji je predstavljao Japan na Venecijanskom bijenalu 1960. godine a 1957. ovaj grafičar nagrađen je na Bijenalu u Sao Paolu i potom na Bijenalu u Tokiju, zatim i u Ljubljani i Krakovu.

“Podsjetimo da je 2015. godine Crna Gora je bila jedna od pozvanih zemalja kao gost na ovoj manifestaciji i tim povodom saamostalnom izložbom grafika odat je omaž jednom od najenigmatičnijih umjetnika druge polovine dvadesetog vijeka crnogorskom umijetniku Miodragu Đuriću Dadu”, kazao je Glamočak “Vijestima”.

Pored diplomatskih predstavnika nekih od zemalja učesnica svečanom otvaranju je prisustvovao je i ambasador Crne Gore u Francuskoj Ivan Ivanišević.

Bonus video: