U SUSRET KNJIZI "NASLJEDSTVO KOMANDANTA"

Tribina "Razvoj kulture sjećanja"

Glavni gost tribine koja će se održati u petak u EU Info centru u Podgorici je Rajner Hes, unuk jednog od najozloglašenijih nacista - komadanta Aušvica
320 pregleda 0 komentar(a)
Rajner Hes u redakciji "Vijesti", Foto: Luka Zeković
Rajner Hes u redakciji "Vijesti", Foto: Luka Zeković
15.04.2020. 15:01h

Tribina "Razvoj kulture sjećanja" biće upriličena večeras u Podgorici, u EU Info centru, od 17 časova, a glavni gost je Rajner Hes,  autor knjige "Nasljedstvo komandanta" koju Nezavisni dnevnik "Vijesti"  uskoro objavljuje. Tribinu organizuje Monitorov centar za medije i  demokratiju u saradnji sa ND “Vijesti” i EU Info centrom.

Rajner Hes je unuk komandanta Koncentracionog logora „Aušvic“ Rudolfa Hesa, jednog  od najozloglašenijih nacista. Rajner je cijeli život posvetio borbi  protiv nacizma, uprkos činjenici da je zbog toga prekinuo kontakt sa  porodicom.

"Ono što je posebno uticalo na mene je otkriće da priče koje sam  slušao u porodici, glorifikovanje mog djeda, nijesu tačne. To je bila  priča puna laži i ja sam odlučio da zagrebem malo dublje, da istražim o  čemu se radi i objelodanim laži za koje sam mislio da su istinite, sa  kojima sam odrastao... To mi je pomoglo da 'preživim' porodicu i  raščistim sam sa sobom...", kazao je Hes "Vijestima".

On priznaje da ga je mnogo stvari proganjalo zato što je "unuk", protiv čega je počeo da se bori još sa 15 godina.

"Kada sam počeo da pišem govorio sam o onome što se dešavalo o  tajnama koje su se čuvale, želio sam ih razotkriti. Govorio sam i o tome  kako je živjeti u takvoj porodici... I u svemu tome sam otvorio  Pandorinu kutiju", iskreno ističe Hes.

Na tribini će, pored Hesa, govoriti i članica Upravnog odbora fondacije "Footsteps" iz Simone Boersma iz Holandije, izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević, reditelj iz Srbije i autor filma „Unuk“ koji govori o Hesu i preživjeloj logorašici Evi Mozes koja ga je simbolično usvojila, Aleksandar Reljić i proređivač izdanja, izvršna urednica ND "Vijesti" Nina Vujačić.

Tribina je dio projekta “Doprinos razvoju kulture sjećanja” koji  realizuje Monitorov centar za medije i demokratiju uz finansijsku  podršku Evropske unije kroz program “Aktivizam civilnog sektora za  pomirenje u regionu bivše Jugoslavije podrška REKOM-u“. 

REKOM disklejmer
Mehanizam civilnog sektora za pomirenje u regionu bivše Jugoslavije

Projekat je podržan kroz program podrške organizacijama civilnog društva, u okviru projekta Aktivizam civilnog sektora za pomirenje u regionu bivše Jugoslavije – podrška REKOM-u koji podržava Evropska Unija.