I Turska i Hrvatska bojkotuju dodjelu Nobela Handkeu

"Opravdavanje ratnih zločina tokom raspada Jugoslavije se ne smije nagrađivati", kazao je turski ambasador u Švedskoj
2908 pregleda 14 komentar(a)
Handke, Foto: AP, AP
Handke, Foto: AP, AP
Ažurirano: 09.12.2019. 20:48h

Turska i Hrvatska su se pridružile Kosovu i Albaniji u bojkotu ceremonije dodjele Nobelove nagrade kontroverznom austrijskom književniku Peteru Handkeu, koja će se sjutra održati u Stokholmu. Turska je objavila da će bojkotirati svečanu dodjelu Nobelove nagrade zbog Handkeove podrške bivšem srpskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću.

Turski ambasador u Švedskoj Haki Emre Junt rekao je za Hurijet da neće prisustvovati dodjeli nagrada, prenosi Kliks.

"Opravdavanje ratnih zločina tokom raspada Jugoslavije se ne smije nagrađivati. To će samo ojačati negiranje koje se mora nadići i strogo osuditi", dodao je Junt.

Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske je odlučilo o neučestvovanju ambasadora Hrvatske u Švedskoj na sjutrašnjoj ceremoniji dodjele Nobelove nagrade, kako su naveli, zbog dodjele nagrade osobi politički angažovanoj u davanju podrške velikosrpskoj politici Slobodana Miloševića 90-ih godina prošlog vijeka.

Albanija je danas saopštila da će njihov ambasador u Švedskoj bojkotovati ceremoniju dodjele Nobelovih nagrada u znak protesta protiv dobitnika nagrade za književnost za 2019. Petera Handkea, koga kritikuju zbog podrške preminulom bivšem predsjedniku Srbije Slobodanu Miloševiću. Prethodno je to učinilo i Kosovo.

Bonus video: