Svijet postaje sve skučenije i bezličnije mjesto

Nova predstava Kraljevskog pozorišta Zetski dom, u režiji Branislava Mićunovića, izvedena je preksinoć na Cetinju
1295 pregleda 0 komentar(a)
Scena iz predstave, Foto: Duško Miljanić
Scena iz predstave, Foto: Duško Miljanić

„Htio sam samo da ljudima pošteno kažem: Pogledajte sebe kako rđavo i dosadno živite!“, rekao je Čehov. Pitaju se njegovi likovi - živeći takav život - kako li će biti kada njih ne bude više? Čovjek je baš potpuno isti i danas, postavlja sebi ista pitanja.

Reditelj Branislav Mićunović želio je imati predstavu o tome da sve manje izbora imamo, da svijet postaje sve skučenije i bezličnije mjesto za nas, za ljude. Ipak, najteže su sopstvene misli, ono lično, razgovor sa samim sobom o tome da jednostavno nisi našao put. Poneki nalet optimizma učini se još i težim kada stigne saznanje da trud nije donio ništa, da je sve bio samo hod u prazno. A nekako, sve je to i kolektivna istina, koja se tako silovito, a opet nenametljivo i u svakom detalju opravdano i precizno, u djelu crnogorskog reditelja događa u jednoj - posljednjoj noći.

“Četiri Čehovljeva čina saželi smo u jedan. Dramaturška intervencija bila je ogromna, za mene je ovaj zadatak bio velika odgovornost. Sve se dešava u toj jednoj - posljednjoj noći, a sve se dešava u jednoj - ovoj tački našeg društva. Ovo što ste vidjeli večeras na sceni, to smo mi, već smo postali Čehovljevi junaci“, izjavila je preksinoć, nakon premijere u Zetskom domu dramaturškinja Stela Mišković.

Uloge u predstavi reditelj Mićunović je povjerio Pavlu Preleviću, Nadi Vukčević, Juliji Milačić Petrović Njegoš, Ani Vučković, Jeleni Laban, Aleksandru Raduloviću, Srđanu Grahovcu, Omaru Bajramspahiću, Vulu Markoviću, Dejanu Ivaniću i Stevanu Vukoviću. Oni sami, kroz ovaj proces dobili su više, igrajući sasvim iskreno intimne agonije svojih likova, pronalazili i uključili sebe. A Čehovljevi junaci su tamni, sami, ogoljeni, njima više ništa ne treba. Nije to lak glumački zadatak, ali aplauz je rekao da su uspjeli u tome što je reditelj postavio pred njih, baš kao Čehov, ne preskačući nijednu ljudsku nadu.

Scena predstava Tri sestre
Scena iz predstave

„Olgu je bilo jako teško naći, ona je prošla sve, ona nema izbora, ni izlaza. Sagledava svoj život. Mene je zaboljela ona, Olga, misao: ‘Nama ne treba ništa, sve ćemo im dati’. Predstava sadrži četiri dijela, od otuđenosti do ličnog stava, bilo je hrabro od nas upustiti se. Premda smo glumci, nije bilo lako lično se ogoliti.To je ono što nam je traženo, što smo na kraju dobili. Bilo nam je bitno da se sretnemo sa publikom, kao zadnji korak da do kraja ubijedimo sebe da je posao koji smo uradili zaista dobar. Ovo je bio težak rad, ali koristan svima nama, poslednja tri mjeseca bila su važna na profesionalnom i ljudskom nivou, neprocjenjiva. Ono što ga je bogatilo sve vrijeme jeste činjenica da smo bili toliko intimni sa projektom, što ste vidjeli po reakciji publike. Ona nas je ponijela, dala vjetar u leđa“, rekla je nakon premijere glumica Julija Milačić Petrović Njegoš.

„Jako je rijetko danas, u trenutku u kojem živimo, da imamo priliku da lično doživimo ovako nešto. Nemamo kad, nemamo s kim. Kada pokušavaš na silu da radiš i dobre stvari, a kada to nema neki fidbek, onda je to uzaludan posao. Pozorište je, čini mi se i prvo i poslednje utočište savremenog čovjeka da pokuša sebi da dozvoli da doživi katarzu, da nije sramota ni smijati se, ni plakati. Ali neophodno je da pokušamo na neki način da se iščistimo, od svih otrova kojima se svakodnevno prskamo. Ovaj proces je možda za nas i dragocjeniji od samog izvođenja. U trećem činu, kao što ste vidjeli, imali smo priliku da budemo stvarno mi, da se na taj način otvorimo, da ne krijemo parče svog života i djetinstva, parče svojih misli. U prvom činu su misli kojima zapravo govorimo o sebi, a koje bi vi trebalo da doživite. Mi zapravo ne prekidamo taj koncert, mi smo na njemu i ćutimo, a dozvoljavamo i publici i sebi da te divne Čehovljeve misli govorimo kao misli koje se nikad ne izgovore“, kazao je glumac Aleksandar Radulović.

Predstava se izvodi i narednih dana

Branislav Mićunović pored režije potpisuje adaptaciju i dizajn predstave, a saradnici su: Stela Mišković (dramaturgija), Marko Petrović Njegoš (scena), Lina Leković (kostim), Vjera Nikolić (muzika). Predstava se realizuje u okviru interregionalnog projekta ADNICH (IPA CBC Italija-Albanija-Montenegro).

U Kraljevskom pozorištu Zetski dom predstava „Tri sestre“ nakon prvog izvođenja, zbog velikog interesovanja i ograničenog broja mjesta, biće odigrana još tri puta: 18, 20. i 21. decembra, u 20 časova.

Bonus video: