Ljerka Petković pobjednica konkursa biblioteke „Njegoš“

Nikšićka gradska biblioteka naredne godine objaviće i promovisaće zbirku poezije nagrađene pjesnikinje
471 pregleda 0 komentar(a)
Ljerka Petković, Foto: Svetlana Mandić
Ljerka Petković, Foto: Svetlana Mandić

Poetsko veče nikšićkih pjesnika i prijatelja zatvorilo je 22. Nikšićke književne susrete, trodnevnu manifestaciju tokom koje su djeca i odrasli imali priliku da se druže sa piscima i knjigom. Na završnoj večeri proglašen je i pobjednik konkursa koji je objavila JU Narodna biblioteka „Njegoš“, organizator susreta.

Riječ je o Ljerki Petković iz Berana u čijoj je poeziji, kako je kazao predsjednik žirija Boris Jovanović Kastel, „najveći stepen isijavanja unutrašnjih poetskih baklji, dostojanstvo ženskog hodočašća i najljepša moguća lirska revizija istorije“. Biblioteka „Njegoš“ naredne godine objaviće i promovisaće zbirku poezije nagrađene pjesnikinje.

Petković je kazala da samo oni koji pišu znaju „koliko znači taj stvaralački čin i kakvu enegriju donosi i oslobađa“.

„Sa druge strane, uvijek ono što stvorimo želimo da podijelimo sa drugim ljudima i to je još jedan novi stepen zadovoljstva i novi život onoga što smo stvorili. Možda u čovjekovoj prirodi jeste da podstiče sud drugih ljudi, a kada se radi o ljudima koji su stručni i kompetentni kao što su članovi žirija koji su procijenili naše stihove, onda je moje zadovoljstvo višestruko i moja sreća neizmjerna“, kazala je Petković.

Na konkurs je pristigao 41 rukopis autora iz Crne Gore i regiona, a žiri, koga su pored Jovanovići činili i članovi prof. Mihailo Perošević i prof.dr Vesna Vukićević, donio je jednoglasnu odluku da se, pored Ljerke Petković, publici na završnoj večeri Susreta predstave i autori Marinko Pavićević i Ana Janković iz Podgorice i Milena Šućur, Milica Radojičić i Marija Krivokapić iz Nikšića.

„Neke naše horizonte života možemo da osjetimo ili pak vidimo čulima različite prirode, filozofije, iskustva, intuicije, pa i nauke. Ali postoji nešto što nam stalno izmakne i što je misterija. To najbolje može da nam objasni upravo poezija“, kazao je Jovanović. U prvom dijelu večeri, koju je na sebi svojstven način vodio Dragan Mitov Đurović, svoje stihove kazivali su pjesnici iz Crne Gore i regiona - Nedžad Ibrahimović (Tuzla), Šaban Šarenkapić (Novi Pazar), Ružica Komar (Bileća), Mateja Jurčević (Zagreb) i Spasoje Bajović (Nikšić).

Za muzičku “podlogu” bila je zadužena mlada pijanistkinja Jovana Jaredić, učenica drugog razreda Srednje muzičke škole “Dara Čokorilo”.

Nikšićki književni susreti održani su okviru Nikšićke kulturne scene 2019, uz podršku Ministarstva kulture i Opštine Nikšić.

Bonus video: