Filmski centar Crne Gore postao član EFAD-a

Evropska asocijacija nacionalnih filmskih agencija predstavlja glas nacionalnih kinematografija Evrope
498 pregleda 1 komentar(a)
EFAD, Foto: FCCG
EFAD, Foto: FCCG

Filmski centar Crne Gore od ove godine je član Evropske asocijacije nacionalnih filmskih agencija - EFAD, saopšteno je iz FCCG. Članstvo u EFAD-u pokriva zemlje Evropske unije, Island, Norvešku, Švajcarsku, Srbiju, Sjevernu Makedoniju i, od početka januara ove godine, Crnu Goru.

„U težnji za sve većim međunarodnim prepoznavanjem aktivnosti koje realizujemo, članstvo u EFAD asocijaciju dolazi kao potvrda našeg kvaliteta na različitim nivoima. EFAD vidimo kao važnu platformu za promociju najznačajnijih pitanja u ovoj oblasti na evropskom nivou, kao i jedno od najboljih mjesta za razmjenu znanja i najboljih praksi. Filmski centar Crne Gore raduje se doprinosu svim EFAD-ovim procesima i inicijativama u vezi sa audio-vizuelnim politikama i izazovima sektora”, izjavio je direktor FCCG Sehad Čekić.

Kao glas nacionalnih evropskih kinematografija, EFAD okuplja direktore nacionalnih filmskih fondova iz evropskih zemalja, a tako ima izuzetan uticaj na donošenje najvažnijih odluka u oblasti kinematografije u Evropi.

Članstvo u Evropskoj asocijaciji nacionalnih filmskih agencija omogućava učešče u svim njenim aktivnostima, a Filmski centar Crne Gore, kao pridruženi član, dobija i djelimično pravo glasa prilikom odlučivanja. EFAD funkcioniše kao mreža za saradnju, koordinaciju i razmjenu ideja o pitanjima od zajedničkog interesa u vezi s evropskom audio-vizuelnom politikom, a od decembra 2014. godine je i međunarodno neprofitno udruženje direktora evropskih filmskih agencija, sa sjedištem u Briselu.

Bonus video: