Predstavom „Prah“ počinje Zimska scena Barskog ljetopisa

Koprodukcijsko ostvarenje Narodnog pozorišta Beograd i Šabačkog pozorišta na scenu će donijeti Nataša Ninković i Zoran Cvijanović
992 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Barski ljetopis
Ilustracija, Foto: Barski ljetopis

Treća Zimska scena „Barskog ljetopisa“ pod već prepoznatljivim sloganom „Četvrtkom u Baru“ počinje 16. januara predstavom „Prah“ crnogorskog reditelja Veljka Mićunovića.

Koprodukcijsko ostvarenje Narodnog pozorišta Beograd i Šabačkog pozorišta na scenu će donijeti velikani srpskog glumišta Nataša Ninković i Zoran Cvijanović.

Po tekstu Đerđa Špira, jednog od najpoznatijih savremenih mađarskih pisaca, predstava „Prah“ govori o ljudima koji žive na ivici egzistencije ili sa jako malim primanjima, a pokušavaju da do novca dođu uplaćujući loto ili kladionicu, uzdajući se u sreću:

„Otkud ta ljudska vera u lutrijsku srećku? Pitanje je, zapravo, ima li kraja društvenoj ’tranziciji’ ili će se ljudi deliti na one koji se klade na sreću i one koji su ’srećni’ profiteri. Postaje li nam smešno svako moralisanje na temu novca? Ko još veruje da siromašni mogu biti srećni?“riječi su reditelja Mićunovića.

Predstava će biti odigrana u sali Doma kulture, u 20 časova, gdje će se od ove godine kompletan pozorišni program realizovati zahvaljujući sve većem broju pozorišne publike.

Barskoj publici u januaru još će se predstaviti gitarista Petar Dobričanin i književnica Slavica Milošević.

Do kraja mjeseca publika će uživati još i u koncertu klasične muzike, gitariste Petra Dobričanina koji je na programu 23. januara u Dvorcu kralja Nikole, a četvrtak nakon toga, 30. januara, u okviru književnog programa u prostorijama Gradske knjižare biće upriličeno autorsko veče Slavice Milošević.

Kompletan program Zimske scene, sve do 23. aprila kada se i završava, dostupan je na sajtu festivala www.barskiljetopis.me.

Bonus video: