Jačanje alternativne nezavisne kulturne scene

Predstavljen projekat NVO Stivi Music, koji će biti održan 21. aprila u sali DODEST, a u okviru kojeg će muzičari imati priliku da predstave svoj autorski rad i učestvuju u panel diskusiji
1492 pregleda 0 komentar(a)
Sa konferencije za novinare, Foto: Vijesti
Sa konferencije za novinare, Foto: Vijesti

Projekat pod nazivom “Jačanje alternativne kulturne scene kroz podsticanje slobodnog izražavanja nezavisnih umjetnika”, koji organizuje NVO Stivi Music, predstavljen je na jučerašnjoj konferenciji za novinare koja je održana u prostorijama PAM-a. Projekat je finansijski podržan od strane Fondacije za aktivno građanstvo FAKT u okviru programa građanska akcija.

“Imajući u vidu prethodne projekte i dobitnike sredstava možemo slobodno reći da smo zahvalni i ponosni što smo postali dio ovog programa. Takođe partneri u projektu su nam organizacija PAM i KIC Budo Tomović gdje će isti i biti održan 21. aprila u sali DODEST. Koncipiran je kao malo neobičniji jam session. To se zove open mic, u inostranstu je dosta popularan, postavi se oprema i dođu neafirmisani autori i izvode svoju muziku, tačnije ona nastaje na licu mjesta. To u Crnoj Gori do sad nije rađeno. Tako smo htjeli da damo podršku mladim ljudima koji su potpuno neafirmisani, koji nemaju priliku da zakažu svirku ili nemaju dovoljno materijala, da dođu tu noć. Biće postavljena kompletna oprema, a to će biti prilika da čujemo njihov autorski izraz”, istakao je Ivan Ivanović ispred NVO Stivi Music.

“Može to da bude u obliku recitacije, pjesme ili nekog drugog umjetničkog izražaja, a na kraju možemo svi zajedno da zasviramo. Na kraju open mica biće i unplugged koncert Parampaščadi i Bubnjivi i na taj način ćemo zaokružiti priču”, najavljuje Ivanović i dodaje da će tokom tog dana biti održana i panel diskusija u kojoj će učestvovati i ozbiljna imena iz regiona.

“Razgovaraćemo o tome kakva je alternativna muzička scena u Crnoj Gori, a kakva u regionu. Uporedićemo stvari i kako bismo vidjeli šta možemo da uradimo da se to poboljša. Crna Gora ima dosta bendova koji rade”, dodaje Ivanović otkrivši da je u planu da se ubuduće bave i izdavaštvom.

On je podsjetio da Studio Stivi radi od 2017. godine i za nepune tri godine može se pohvaliti velikim brojem projekata.

“Iznjedrili smo dosta novih autora i na taj način osvježili scenu. To nam je i primarni cilj. Neka od tih imena već su reprezenti crnogorske alternativne scene. Tako je iz svega toga, logično, izašla priča da osnujemo organizaciju koja bi mladim autorima pomagala da budu na istom putu na kojem smo i mi i da se zajedno borimo da crnogorsku alternativnu muzičku scenu dovedemo na mjesto koje zaslužuje”, poručio je Ivanović.

On je istakao da je za vrijeme rada studija Stivi snimljeno preko 300 numera, od kojih je publika do sada imala priliku da čuje stotinjak.

“Imamo u arhivi dosta toga što treba da uglada svjetlost dana. Izašlo je dosta novih bendova, a za sad smo imali dva konkursa koja su bila ispraćena na Facebooku i Instagramu, gdje smo podržali mlade autore koji nemaju priliku da uđu u studio i snime svoje numere. Častili smo ih po pjesmu i za sad su sa prvog konkursa izažli Sound Floor i Paralyzed Dream, dok smo od prijavljenih u drugom konkursu izabrali Big Do, Ivana Šćekića i Petra Jaredića”, podsjetio je Ivanović.

Cilj projekta, je kako kaže, jačanje alternativne nezavisne kulturne scene, podsticanje stvaralaštva u oblasti alternativne muzike, dopronos umrežavanja i saradnji između muzičara, zagovaranje za bolji položaj autora i izvođača popularne i alternativne muzike, jačanje kulturne muzičke scene.

“NVO je najviše naklonjen muzičarima, ali ono čime ćemo u budućnosti da se bavimo je kultura uopšte. To znači da ćemo imati projekte vezane za slikarstvo, vajarstvo, film, performans, sve što je vezano za alternativnu kulturu a mi možemo da pomognemo ljudima da dođu do konekcija, medija, da izađu iz udnergrounda”, obećava Ivanović.

Bonus video: