Pljevlja dobijaju mješoviti gradski hor

Ideja za osnivanje gradskog hora postoji već nekoliko godina, a otvaranjem Centra za kulturu stekli su se uslovi da se projekat i realizuje
650 pregleda 0 komentar(a)
Knežević i Salihović na konferenciji za novinare, Foto: Goran Malidžan
Knežević i Salihović na konferenciji za novinare, Foto: Goran Malidžan

Pljevlja će uskoro dobiti mješoviti gradski hor, kojim će rukovoditi profesorica i dirigentica Muzičke akademije sa Cetinja Aleksandra Knežević.

Prema riječima Emine Salihović, sekretarke Sekretarijata za društvene djelatnosti Opštine Pljevlja, ideja za osnivanje gradskog hora u Pljevljima postoji već nekoliko godina, a otvaranjem Centra za kulturu stekli su se uslovi da se projekat i realizuje.

Hor će, kako je istakla sekretarka, brojati oko 40 članova, probe će se održavati petkom i subotom, a zainteresovani Pljevljaci će svoju muzikalnost i pjevačko umijeće isprobati na audiciji koja je planirana za 28. i 29. februar. Članovi hora mogu postati svi Pljevljaci koji su stariji od 16 godina.

“Horsko pjevanje u našem gradu nije novina, jer Pljevlja još od 1889. godine gaje tradiciju horskog pjevanja koje se razvijalo kroz razna kulturno-umjetnička društva i razne segmente njihovog okupljanja. Otvaranjem Doma kulture stvorili su se uslovi da se radi na ozbiljnom projektu osnivanja gradskog hora. U svemu nam je nesebično pomagala profesorica Aleksandra Knežević, koja je dala poseban doprinos time što je od prvog dana razumjela našu potrebu i ideju, što nam je dalo posebnu enegriju za osnivanje ovog vida kulturno- umjetničkog sadržaja u gradu”, kazala je je Salihović na konferenciji za novinare.

Knežević se zahvalila Opštini Pljevlja i Pljevljacima koji su prepoznali potrebu da horsko pjevanje koje je trajalo u Pljevljima u prošlosti, tu ponovo i zaživi.

„Pljevlja su prepoznata kao opština koja je kilometrima daleko od Muzičke akademije, ali uz dobru volju i uz obostrane vibracije mislim da smo jako blizu ostvarenju zajedničkog cilja. Entuzijazam koji je prepoznat u horskom pjevanju je zastupljen u svim državama u svijetu koje danas drže do sebe i promovišu zajedništvo i zajednički treptaj u umjetnosti. U slavu onih koji su u Pljevljima radili do sada, iz pijeteta i entuzijazma koji se osjeća među Pljevljacima, mislim da smo na divnom i dobrom putu da osnujemo manju pjevačku grupu, sa oko 40 članova. Nadam se da će nas biti i više i da ćemo zajedništvom uspjeti da animiramo one koji se ne pojave na audiciji. Nadam se da ćemo zvucima koje budemo proizvodili uvijek prizivati i biti otvoreni za svakog ko osjeti potrebu i ljubav da bude dio tima“, kazala je Knežević, i naglasila da je horsko pjevanje i osnivanje horskog ansambla dugotrajan proces za koji je potrebna volja i ljubav prema muzici, ali i strpljenje, a da će time prirodna nadarenost doći do izražaja.

Horom, koji će brojati oko 40 članova, rukovodiće profesorica i dirigentica Muzičke akademije sa Cetinja Aleksandra Knežević. Zainteresovani Pljevljaci svoju muzikalnost i pjevačko umijeće mogu pokazati na audiciji 28. i 29. februara

Knežević je naglasila da vjeruje i nada se realizaciji zajedničke ideje koja će prevazići okvire, ne samo Pljevalja, nego i okvire države Crne Gore.

“Osjećam uzbuđenje zbog svih ljudi koji su mi ponudili saradnju u Pljevljima, ali i veliku odgovornost, pokušaću da uzvratim na najbolji način, sa nadom da ćemo odraditi nešto što će se prepoznati kao oslonac kulturnog života naše države“, zaključila je Knežević.

Aleksandra Knežević je diplomirala na Muzičkoj akademiji na Odsjeku za muzičku pedagogiju, doplomu na Odsjeku za dirigovanje stekla je u klasi profesorke Darinke Matić Marović, pod čijim mentorstvom je završila i postdiplomske magistarske studije.

Radi kao samostalni urednik u redakciji ozbiljne muzike u Radiju Crne Gore, istovremeno je angažovana kao asistent dirigenta i korepetitor hora KUD “Stanko Dragojević”. Osnovala je ženski hor Kultunog centra u Baru. Od 1998. godine rukovodi ženskim i mještovitim horom Muzičke akademije.

Bonus video: