Promocija knjige o osnivaču Rolling Stonesa

"Ime Brajana Džonsa, njegov cjelokupan muzički angažman i doprinos koji je ostvario za vrijeme svog kratkog života kao osnivač i lider jednog od danas najvećih bendova u istoriji rock and roll muzike danas je malobrojnima poznato. Taj multiinstrumentalista, prvi slajd gitarista u Engleskoj, pionirski promoter blues muzike u Engleskoj, majstor instrumentalnog oblikovanja muzike i produkcije u studiju, rodonačelnik „svjetske muzike“
586 pregleda 2 komentar(a)
Tanja Bakić, Foto: Privatna arhiva
Tanja Bakić, Foto: Privatna arhiva

Promocija knjige "Brian Jones i njegov bend" crnogorske književnice Tanje Bakić biće upriličena sjutra, četvrtog marta u 20 časova na Zimskom salonu knjige u Podgorici. Na događaju će govoriti Kemal Musić.

Bakićeva u svom djelu donosi muzičku biografiju o osnivaču Rolling Stonesa, a ističe da su lik i djelo Brajana Džonsa danas manje poznati, ali njeno djelo pisano je tako da nije neophodno da čitalac ima prethodno znanje, bilo o Džonsu ili o njegovom bendu. Ona donosi dokumentarističku nit koja spaja fotografije, izjave, slutnje, fakte i mistike...

"Ime Brajana Džonsa, njegov cjelokupan muzički angažman i doprinos koji je ostvario za vrijeme svog kratkog života kao osnivač i lider jednog od danas najvećih bendova u istoriji rock and roll muzike danas je malobrojnima poznato. Taj multiinstrumentalista, prvi slajd gitarista u Engleskoj, pionirski promoter blues muzike u Engleskoj, majstor instrumentalnog oblikovanja muzike i produkcije u studiju, rodonačelnik „svjetske muzike“, i konačno neko ko je kao profesionalni blues muzičar u svoj bend, koji je nazvao Rollinʼ Stones, primio tada anonimne muzičare Mika Džegera i Kita Ričardsa", kazala je Tanja Bakić u ranijem intervjuu za "Vijesti".

Rad na knjizi trajao je nepunih šest godina, a podrazumijevao je istraživanje koje je autorka sprovodila u zemlji i inostranstvu.

Povezani članci

18. Avgust 2019.

Tanja Bakić: Kod rokenrola nema foliranja

"Najplodniji u svom tom mom radu bili su upravo trenuci kada sam razmišljala isključivo o muzici Rolling Stonesa. Moja namjera bila je da napišem knjigu koju će moći podjednako da čitaju kako poznavaoci ove tematike, tako i oni koji o njoj ne znaju gotovo ništa. Željela sam i da čitaoci u njoj ne nađu ništa što bi im bilo nerazumljivo - počev od načina na koji su obrađene različite teme i motivi, pa do samog stila kojim je knjiga pisana. Konačno - nastojala sam da napišem knjigu kakvu sam i sama željela da pročitam o Brajanu Džonsu, ali nisam, jer u jako rijetkom broju knjiga koje su napisane o Brajanu, našla sam samo jednu koja približno odgovara onim za čim tragam. Knjiga koju sam napisala jeste, dakle, upravo onakva kakvu bih ja kao čitalac željela da pročitam", rekla je tada Bakić.

Bonus video: