U Rimu velika izložba povodom 500 godina od smrti renesansnog majstora

Rafaelova djela su za potrebe izložbe u Rimu stigla iz Luvra, londonske Nacionalne galerije, madridskog Prada i Nacionalne galerije u Vašingtonu
1502 pregleda 1 komentar(a)
Rafaelo, Foto: Uffizi.it
Rafaelo, Foto: Uffizi.it
Ažurirano: 05.03.2020. 14:30h

Italija obilježava 500 godina od smrti renesansnog majstora Rafaela izložbom bez premca, ali je njena priprema obilježena sukobom o tome da li dragocjeni portret pape Lava X. može da izdrži transport i ne bude uništen.

Na izložbi u rimskoj Kvirinalskoj palati, sjedištu predsjednika Italije, biće izloženo oko 200 djela slavnoga slikara, dizajnera i arhitekte, čuda od djeteta koji je umro 1520. u 37. godini.

Portret pape Lava X.
Portret pape Lava X.(Foto: uffizi.it)

Agencija AFP prenosi da su stručnjaci podijeljeni oko toga da li je iz Galerije Ufici u Firenci trebalo seliti portret pape Lava X. i dvojice kardinala.

U vlasništvu galerije je oko četvrtina Rafaelovih djela koja će biti izložena u Kvirinalu do 2. juna.

Naslikana u burgundijskoj crvenoj i krvavo narandžastoj između 1518. i 1519. godine, izazvala je divljenje u to doba zbog tada revolucionarnog koncepta grupnog portreta.

Stručni odbor Galerije Ufici odlučio je da slika veličine 154x119 centimetara zbog svoje krhkosti ne može biti transportovana u Rim.

Članovi odbora su podnijeli i ostavke pošto je direktorica galerije, Njemica Ajke Šmit zanemarila njihov stav i odlučila suprotno.

U pismu objavljenom u listu La Repubblica, odbor je otkrio da se Rafaelovo djelo nalazi na listi 24 djela koja ne bi smjela da se iznose iz Galerije Ufici.

"Lav X. bio je papa mira. Ta slika bila je veoma važna kad je on bio u Rimu. To je djelo identiteta koje i sada mora biti u gradu papa - Rimu", kazala je Šmit.

Rafaelova djela su za potrebe izložbe u Rimu stigla iz Luvra, londonske Nacionalne galerije, madridskog Prada i Nacionalne galerije u Vašingtonu.

Povodom pola vijeka od smrti Rafaela, njegov grob u rimskom Panteonu će cijele godine biti ukrašen crvenom ružom.

Osim u Rimu, godišnjica se obilježava događanjima i u njegovu rodnom gradu Urbinu i u Milanu.

Uprkos preranoj smrti, Rafaelo je iza sebe ostavio veliku količinu radova, koji se većinom nalaze u Vatikanu, čiji muzeji imaju nekoliko prostorija sa njegovim freskama.

Uoči otvaranja izložbe već je rezervisano 70.000 ulaznica.

Bonus video: