Radovi Anke Gardašević izloženi u Sarajevu

Pored Gardaševićeve, na ovoj izložbi sarajevska publika može vidjeti i radove umjetnika Miljana Vukovića i Marka Musovića iz Trebinja
978 pregleda 0 komentar(a)
Anka Gardašević na izložbi u Sarajevu, Foto: Pivatna arhiva
Anka Gardašević na izložbi u Sarajevu, Foto: Pivatna arhiva

Radovi umjetnice iz Crne Gore Anke Gardašević izloženi su u Sarajevu, u Umjetničkoj galeriji BiH u četvrtak veče, u okviru izložbe “TRI”.

Pored Gardaševićeve, na ovoj izložbi sarajevska publika može vidjeti i radove umjetnika Miljana Vukovića i Marka Musovića iz Trebinja.

“Onoliko koliko društvene okolnosti utiču na sve vidove ljudskog stvaralaštva, pa i na umjetnost, tako i svakodnevni događaji određuju nas same. Ovi radovi su moja reakcija na svakodnevicu, a jedna od funkcija umjetnosti je da komentariše individualno iskustvo. Komentarišem i kreiram scene kao da se sve već odigralo. Viđenje jeste misaona operacija. Koliko samo viđenja ima? Moji radovi su jedan od mogućih načina sagledavanja koji može biti istinit. Fotografišući sebe, preko foto kolaža, ukazujem na ono unutrašnje, poznato svima nama, ukazujem na istost tog drugog. Ovi radovi su opredmećivanje fizički neopipljivog, i onog samo duhom saznatljivog”, zapisala je Gardaševićeva u katalogu izložbe “TRI”.

Anka Gardašević diplomirala je i magistrirala na Fakultetu lijepih umjetnosti u Cetinju, i trenutno radi kao docent na studijskom programu Slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju.Studijski je boravila u okviru JFDP programa US State Department na Odsjeku za fotografiju Univerziteta George Washington u Vašingtonu, SAD. Dobitnica je više nagrada iz oblasti umjetnosti. Izlagala je svoje radove na mnogobrojnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

Bonus video: