Zetski dom: Distanca, ali svjetlo i dalje gori na pozornici

"U narednom periodu Kraljevsko pozorište Zetski dom održavaće kontakt sa publikom putem društvenih mreža, sa nizom kreativnih aktivnosti koje će biti realizovane, poštujući sve preporuke nadležnih organa"
855 pregleda 0 komentar(a)
Kraljevsko pozorište Zetski dom, Foto: Zetski dom
Kraljevsko pozorište Zetski dom, Foto: Zetski dom

Kraljevsko pozorište Zetski dom saopštilo je da će biti uz svoju publiku i zemlju na jedini mogući način u ovom trenutku borbe protiv koronavirusa, prvenstveno izolacijom i solidarnošću.

Oni su najavili da će narednih dana pratiti aktivnosti Ministarstva kulture Crne Gore "te shodno tome preuzimati nephodne korake ka uspostavljanju ambijenta za distribuciju programa Zetskog doma u periodu pred nama".

"Takođe, kroz intenzivnu saradnju sa Ministarstvom kulture, radiće se na realizaciji i drugih projekata, važnih za djelovanje kulturnih institucija i djelatnika. U narednom periodu Kraljevsko pozorište Zetski dom održavaće kontakt sa publikom putem društvenih mreža, sa nizom kreativnih aktivnosti koje će biti realizovane, poštujući sve preporuke nadležnih organa", navodi se u saopštenju.

Oni su podsjetili da je pozorište u teškim vremenima uvijek bilo uz narod i upravo u tim trenucima pružalo ono što najbolje umije - emocije i empatiju, mjesto za susret sa drugim ljudskim bićem.

Sarajevski ratni teatar, u kome je zbog mjera prevencije prekinut rad na koprodukciji sa Zetskim domom "Faust-studije", nastao je tokom opsade grada, na primjer. Sada, prvi put nije moguć rad bilo kog pozorišta, piše u saopštenju i zaključuje se uz poruku "na distanci":

"Jedno svjetlo ostavićemo da treperi na sceni, kako kaže pozorišna legenda, koja je ponegdje i tradicija. Naime, u teatru, kada god je ono prazno, ostavimo jedan reflektor, obično na sred scene. To znači da, iako je sada ovako, vratiće nam se glumci, reditelji, koreografi, kostimografi, dramaturzi, scenografi, tehničko osoblje, studenti, publika. Do tada, na distanci - kako mora biti, ostajući u kućama, razgovaramo i dalje, ali svjetlo gori, znajte", poručuju iz Kraljevskog pozorišta.

Bonus video: