Moj OFF: I pobjednik Oskara "Parazit" na repertoaru

U saradnji distributerom filmova MCF MegaCom Film, između ostalih i Cadmus Cineplex Budva se pridružio aktuelnoj online kulturnoj sceni, a u jeku borbe sa pandemijom virusa korona - COVID-19
935 pregleda 0 komentar(a)
Moj OFF, Foto: Mojoff.net
Moj OFF, Foto: Mojoff.net

Moj OFF (online filmski festival), prvo izdanje, biće održano od 27. marta do 10. aprila, a publika će imati priliku da na jednoj virtuelnoj „lokaciji“ pogleda 65 aktuelnih igranih i dokumentarnih ostvarenja, među kojima i naslove namijenjene djeci i tinejdžerima, a moći će da prati publika širom Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine.

Kako nije riječ o platformi za gledanje filmova nego pravom filmskom festivalu, filmovi će moći da se prate samo u određenim terminima u toku dana. Kompletan repertoar kao i termini prikazivanja biće objavljeni na zvaničnoj stranici mojoff.net. Festival, koji nastaje tokom brobe protiv virusa, ima za cilj da nastavi svoj kulturni život i ubuduće i poklonicima sedme umjetnosti pruži novi izazov i mogućnost savremenog praćenja festivalskih, autorskih i komercijalnih filmova, ističu organizatori.

U saradnji distributerom filmova MCF MegaCom Film, između ostalih i Cadmus Cineplex Budva se pridružio aktuelnoj online kulturnoj sceni, a u jeku borbe sa pandemijom virusa korona - COVID-19. Oni su tako osmislili potpuno besplatan kućni online filmski festival, sa najnovijim i najprestižnijim nagrađenim naslovima svjetskih kinematografija koji su obilježili festivalsku scenu, ističe se u saopštenju.

“Snimljeni u različitim svjetskim produkcijama i koprodukcijama izdvojeni filmovi biće podijeljeni u pet programskih cjelina - Velikani filma, Kids fest predstavlja, Porodična avantura, Dokumentarni vrhunci, kao i program Viđeno neviđeno. Sa najnovijim igranim filmovima od kojih su neki i svjetske online premijere kao i regionalne premijere, ‘Moj OFF’ čine i filmovi sa najvećih svjetskih ovogodišnjih i prošlogodišnjih festivala nikada prikazani prije ovoga kod nas. Takođe će biti viđeni i filmovi premijerno prikazani na nedavno završenom 48. Festu i 25. FAF-u”, piše u najavi.

Organizatori posebno ističu selekciju “Viđeno neviđeno” u okviru koje će se u udarnim večernjim terminima prikazivati hvaljena ostvarenja poput nikada prikazanog filma kod nas, prošlogodišnjeg dobitnika srebrnog medvjeda u Berlinu - „Napolje i konje kradu“, sa Stelanom Sarsgardom u glavnoj ulozi, a takođe i najnovijeg filma „Mladi Ahmed“ (Young Ahmed) koji je, na prošlogodišnjem Kanskom festivalu, proslavljenim i nagrađivanim rediteljima braći Darden, donio nagradu za najbolju režiju, kao i francusko-italijansku dramu „Gloria Mundi” reditelja Roberta Gedigana koja je nakon svetske premijere u Veneciji, gdje je dobila nagradu za najbolju glumicu, prikazana na 48. FEST-u.

“Film ‘Pritka’ (Beanpole) ruskog reditelja Kantemira Balagova koji je na filmskom festivalu u Kanu dobio nagradu za najbolju režiju u programu ‘Izvijestan pogled’, svrstan je u program festivala MOJ OFF”, ističu organizatori.

Pored spomenutih i velikog broja drugih filmova biće prikazani i već najavljeni dobitnik nagrade Oskar - „Parazit“, kao i pobjednik upravo završenog Festa, „Nevidljivi život“, kao i pobjednik FAF-a „Martin Eden“.

“Dokumetarni vrhunci” predstaviće zapažene dokumentarne filmove, a domaća „online publika“ imaće priliku da vidi dokumentarni portret „Pavaroti” nagrađivanog reditelja Rona Hauarda o slavom tenoru Lućanu Pavarotiju.

Prvi “Moj OFF” obilježiće i naslovi za najmlađu publiku, pa će među brojnim porodičnim avanturama biti prikazani neki od prošlogodišnjih sinhronizovanih animiranih hitova kao što su „Vilijeva planeta“, „Ko se boji vuka još“ i „Tajni agent Mjau“, kao i filmovi sa popularnog dečijeg festivala “Kids Fest” (poput fantazije “Abigejl”).

“U okviru programskog dela “Velikani filma” naći će se po tri najznačajnija naslova trojice čuvenih rediteljskih autoriteta - poljskog sineaste Kšištofa Kišlovskog, i njegove filmske trilogije ‘Tri boje: Plavo, Belo, Crveno’, potom američkog umjetnika Dejvida Linča i njegovog najznačajnijeg filma ‘Tvin Piks’ i čuvenog italijanskog reditelja Federika Felinija čiji je ‘Sladak život’ na repertoaru novoosnovanog Online filmskog festivala”, piše u najavi.

Bonus video: