REALIZACIJA IDEJE "ZETSKI DOM" SA VAMA

Učešće svih je važan korak za solidarnost i kulturu

“Zetski dom sa vama” realizuje ideju da svaku sedmicu posveti novoj temi, a svaki dan u sedmici različitom sadržaju
208 pregleda 0 komentar(a)
Zetski dom, Foto: Savo Prelević
Zetski dom, Foto: Savo Prelević

Kraljevsko pozorište Zetski dom najavilo je da nastavlja svoj rad kroz realizaciju ideje nazvane „Zetski dom sa vama“.

Tako će svaki dan u nedjelji biti posvećen različitim sadržajima, a svaka sedmica određenoj temi. Fokus prve teme je izolacija, a o njoj govore umjetnici iz Crne Gore i regiona.

“Ideja je da ostanemo u kontaktu sa publikom, kolegama, prijateljima, regionom. Nažalost, jedini siguran je online prostor. Iako pozorište ima svoju formulu zbog koje je jedinstveno - živu i intenzivnu komunikaciju između umjetnika i publike, dok se vratimo našim hramovima kulture, budimo jedni uz druge, dijeleći misli, stavove, ideje“, rekla je Lidija Dedović, umjetnička direktorica Kraljevskog pozorišta.

Putem Fejsbuk stranice Zetskog doma publici su se već obratili reditelji Andraš Urban i Tomi Janežič, kao i dramska spisateljica i pozorišna režiserka Mirjana Medojević. Poeziju i tekstove po svom izboru govorile su glumice Marija Đurić i Jelena Šestović. Kompozitorka Irena Popović Dragović doprinijela je svojom muzikom, a ideja je da jedan dan u sedmici slušamo, odabravši pjesmu koja asocira na realnost kojoj danas svjedočimo, koja je, kaže Janežič “srušila kalendar“.

Publika će imati priliku da čita tekstove Luke I. Milunovića i Aleksandra Čilikova, dodaju iz Kraljevskog pozorišta, kao i da pogleda fotografije iz prošlosti Zetskog doma, podsjeti se omiljenih predstava kroz albume novijih pozorišnih ostvarenja, pročita neka teatarska pisma. Takođe, stalnu rubriku imaće glumci Omar Bajramspahić i Pavle Prelević koji će čitati drame, na temu nedjelje.

„Kao kreativni tim Zetskog doma veoma smo srećni zbog načina na koji su reagovali svi pozvani umjetnici koji su se odazvali sa zadovoljstvom. Učešće svih važan je korak za solidarnost i kulturu“, zaključila je Dedović u saopštenju za medije.

Povezujemo se idejama, učešćem, davanjem

„Šta radiš, kako provodiš vrijeme, kako živiš?”, samo su neka od pitanja koja se sada postavljaju više nego ikad, a čini se najviše upravo sebi samima, primjećuju iz Zetskog doma.

“Pitamo se i kako zaštititi druge od sebe, kako će svijet izgledati sjutra kada opet stupimo u njega? Dogodila se borba koju možemo dobiti solidarnošću na svim poljima. Izolacija je jedino što možemo učiniti jedni za druge, pri tome ostajući povezani i postajući svjesni ljepote kontakta, topline i razgovora. U ovom trenutku, povezujemo se idejama, učešćem, davanjem, to je ono što je važno sada. Možda će neki mališani zaspati večeras uz glas Marije Đurić koja nam je čitala ‘Djevojčicu sa šibicama’. Pronađite Kraljevsko pozorište online jer - ‘Zetski dom je sa vama’”, poručuju oni.