Restaurirani “Davitelj” 5. aprila na Fejsbuku

Scenario za kultni film iz 1984. godine, u kojem se prepliću elementi horora i komedije, napisali su Nebojša Pajkić i Slobodan Šijan
1068 pregleda 0 komentar(a)
Insert iz filma, Foto: Seecult.org
Insert iz filma, Foto: Seecult.org

Digitalno restaurirana verzija kultnog filma “Davitelj protiv davitelja” Slobodana Šijana biće premijerno prikazana 5. aprila na internetu, kao nastavak projekta “Vip Kinoteka”.

Onlajn premijera “Davitelja” zakazana je za 17 časova na Fejsbuk stranici kompanije “Vip Mobile”, kao i na sajtu Jugoslovenske kinoteke, čime se i oni priključuju kampanji “Ostanite Kod Kuće” u jeku borbe protiv pandemije virusa korona.

Scenario za kultni film iz 1984. godine, u kojem se prepliću elementi horora i komedije, napisali su Nebojša Pajkić i Šijan, a i danas se ponavlja replika: “Ako u jednom gradu nema manijaka, taj grad nije metropola”. “Film je dočarao Beograd ‘80-ih godina 20. vijeka kroz kameru direktora fotografije Milorada Glušice, kao i muziku Vuka Kulenovića”, navodi se u saopštenju. Scenograf, Veljko Despotović, dobio je za to djelo Zlatnu arenu na Pulskom filmskom festivalu 1984. godine.

Pored nezaboravnog Taška Načića u ulozi davitelja Petra Mitića, filmsku ekipu čine i legendarni glumci: Nikola Simić, Rahela Ferari, Sonja Savić i Radmila Savićević, kao i Srđan Šaper čija je pesma “Bejbi, bejbi” obilježila film.

Snimljen u produkciji Centar filma, “Davitelj protiv davitelja” kompletno je digitalno restaurisan u odjeljenju za digitalizaciju i digitalnu restauraciju Arhiva Jugoslovenske kinoteke, a u okviru projekta digitalne restauracije srpske filmske baštine “Vip Kinoteka” koji su pokrenule Jugoslovenska kinoteka i kompanija Vip Mobile radi očuvanja i zaštite djela koja su proglašena za nacionalno kulturno dobro od velikog značaja.

Bonus video: