Vukčević: U duh se najprije upisuje vizualni sadržaj

Floberitis - kao rinitis, sinusitis, otitis ili heksagonitis. Dobije se svake prijestupne godine kad se iščitavaju ti srednjoškolski sažetci romana o provinciji i preljubu
803 pregleda 0 komentar(a)
“Eolska harfa”, Foto: Lidija Vukčević
“Eolska harfa”, Foto: Lidija Vukčević

F

Frizura - mama je govorila kako su frizerke ljubomorne na kosu. A žene su se sedamdesetih dotjerivale najviše frizurom. Kaciga je bila u modi, natapirana i prethodno na viklerima obujmom uvećana kosa. Bile su mi smiješne žene tog vremena. Svaka u najlonkama i suknje koja jedva da doseže koljena. I sve do jedne u šiljatim štiklama.

Frizura 1 - je bubi - kopf, za koju sam prvi puta čula davno.

Frizura 2 - je kaciga: natapirana kosa žena koje su izašle ispod haube i mirišu na lakove za kosu.

Frizura 3 - je savijača. Nose je muškarci koji su oćelavili. Zaližu s tjemena na čelo taj pramen-ovitak. Prvaci su javne osobe-pjevači i političari.

Frizura 4 - je trajna ondulacija, tzv. mini-val. Kao da ste glavu stavili u veš-mapinu i nafrčkanu izbacili van. Predigra za podvrstu - afro-frizuru ili hendriksicu, kako smo u mojoj generaciji zvali namjernu ili pretjeranu hipervalovitost.

Frizura 5 - palma ili pletenica oko glave, najčešće otjemenjeni neotmjeni zavojnicom ojačani i uvećani opseg glave. Pogledajte nacističke propagandne filmove, žurnale iz 40ih ili nedavnu političku prvakinju Ukrajine. Sve vam je jasno.

Frizura 6 - španjolska punđa. Najgizdavija od vezivanja i preplitanja kose kod žena. Na podlozi savršene jajolike lubanje podijeljen razdjeljak i kosa svedena u kružnu ili kuglastu skulpturu. Romi Schneider i moja mati.

Frizura 7 - tifusica. Kratko ošišana, raščupanim nejednakim pramenovima kosa na djevojčurcima s početka 70ih. Bila sam jedna od njih već na trećoj godini studija.

Frizura 8 - šiškama i ravnim rezovima kosom uokvireno lice do dužine brade ili naviše ramena. Nose ju intelektualke, s lennonicama na nosu.

Floberitis - kao rinitis, sinusitis, otitis ili heksagonitis. Dobije se svake prijestupne godine kad se iščitavaju ti srednjoškolski sažetci romana o provinciji i preljubu. Izašao je iste ‘57. godine stoljeća revolucija kad i bodlerovski Cvijeti od zala, reklo bi se komparativnom literarnom ekonomijom, raguškom uostalom.

Rad Leonida Šejke
Rad Leonida Šejke(Foto: Pinterest)

G

Gdje su mi oči bile - mnogi bi se to mogli pitati već nakon prve godine zajedničkog života. Oči su međutim zatvorene u zaljubljenosti.

Glupost - ovu bi jedinicu trebalo ispisati krupnim slovima. Jedna od najcementiranijih činjenica ljudskosti i povijesti. Uzaludna je borba protiv nje. Sve nadvlada i sve preživi.

Govno - u francuskoj a sve više i u našoj kulturi sve je merde, govno. I život i brak i ljubav i karijera i država i političari i vjera i svećenstvo i Vatikan i CIA i komunizam i navlastito kapitalizam sa svojom socijalnom državom ili pomoći. Zagrepčanci i tu prednjače. Verslibristi govna, govnovalji ili govnorjeci na djelu!

Građanski odgoj - kao antipredmet vjeronauku. Onda su djeca koja pohađaju prvi bez vjerske kulture. Ili obratno. Zar ne bi etika ili osnove filozofije za sve srednjoškolce bile pravi protuotrov posvemašnjoj kristijanizaciji? A ne nešto nejasno što se predlagalo nakon moje profesure: građanski odgoj. S koje strane stoji čaša za liker a s koje za dižestiv tanjuru ili escajgu na podlozi od zamrljanih kariranih stoljnjaka u mliječnim, samačkim ili restoranima nove francuske kuhinje?

Grijeh - ni istočni ni zapadni. Buba u moralnom imperativu koji se u dogmatika čita kao memento mori. Kaznu zatvora ipak najčeše izbjegavaju zločinci, kriminalci, krvnici, velike ribe. Sitnima pune zatvore ili dnevne boravke.

GO-godišnji odmor - magična šifra zaposlenih. Čekaju na ljeto ili rjeđe zimu, da odu na godišnji. Vi sami ne brinete puno, jer ste potrošili mnoge dane u praznovanju, odmaranju. Ne osvrćete se, jer ste umirovljeni. Nastojite ne brinuti i ne gubiti iz vida kamičke, oblutke ili herbarij, za pamćenje i podsjetnik na neke odmore. Tu su još i svici, svijetnjaci. Titraju s najneočekivanijih mjesta. Ponekad i s kamena umetnitog između terasa.

H

Humor - engleski je najnejasniji: smiju se bez veze i kad je situacija smrtno ozbiljna; slavenski humor ne postoji, jer Slaveni vole samo raskalašni život pa im je i humor pretio; međutim, Mujo i Haso namiruju sve odličnim vicevima.

Hrana - jedite siti. I u mladosti, i posebno, u zreloj dobi. Barem tri obroka. Inače je čas da uobročite svoj život. Ne padajte pod utjecaj moda. Te savjete o mršavosti ionako pišu frigidne i samozvane urednice. Hrana je, zapamtite dobro, svemu glava. Posebno hljeb. Ne dopuštajte sebi skromnu starost. Budite hedonist. Jer, ionako ste gladni, druženja, prisnosti, emocija nadasve. Hrana nije surogat. Već dobra nužnost. Kao Dobra sreća.

Hladne Engleskinje - a viktorijanska književnost i njene frivolne pripovijesti?

Hladnoća Sjevernjaka - ništa netočnije. Topli su i ljudski, ne samo nakon piva ili groga. Ponekad se nasmiju srdačno i kad vas ne poznaju, na ulici. Čini se, bez ikakva interesa.

I

I - Koliko možete svezati i ili, stilizirate li dobro, razvezati ovim veznikom? Čitavu nisku.

Ideja - Moćna filozofska aparatura počiva na ideji. Eidolosa. Kod Grka značio je idol, uhvaćenu sliku. Idein vidjeti, i eidos, lik, spoljašnjost, vanjskost. Svakako dolazi od pojavnog da bi u novije doba filozofije, od vremena kantovske filozofije priješlo iz fenomenalnog u apstraktno. Pojam je sadržaj ideje, smislen i različit. Naprotiv, pojave su postale besmislene i prazne.

U duh se najprije upisuje vizualni sadržaj. Stoga su sve ideologije krcate koloritom: pogledajte nošnje ili zastave koje predstavljaju.

Imati ideju - naglo osvjetljenje problema. Nemati ideju - češće: nemati pojma u nekoj stvari. Ideja je sinonim pojmu. Noesisu. Misaoni sadržaj predmeta. Rekvizit mišljenja, najčešće uzaludan.

Ideologija - koju su navodno izbrisali novoinformatičari u novoj eri postindustrijskog globalizma. Bla, bla, bla… Ipak je ta tiha, virtualna info-revolucija rasula svaki smisao: ekonomije, politike, filozofije, književnosti, konačno i umjetnosti. Dokinula mišljenja ozbiljenjem prakse odsustva i nevidljivosti, nedodirljivosti, nedostupnosti.

“Večernja okna”
“Večernja okna”(Foto: Lidija Vukčević)

Najprije odsustva pomisli na smisao ljudske pobune. Suvremena je globalna idolatrija, jer za ideologiju treba bar jedna suvisla politička ideja, postala praksa vladajuće desnice na (zbiljskom i virtualnom) djelu. Info - blato kojim se kalja i u kojem se valja politička pornografija.

Ili - ili to ili ono; ili-ili, situacija kojom imperativno naređujete ili ste se doveli do paroksizma.

Inokosan, inkokoština - sam svoj gospodar kažu stariji pisci; u mome zanatu: samostalni vanzajednički živopisac ili rukopisac… Živi udaljen od zajedništva, bez vlasništva ili sklonosti za kolektivno.

Istinoljupci - spremni su vam oči izvaditi ako ne dijelite njihove istine.

Bonus video: