Dž.K. Rouling objavila bajku besplatno da djeca mogu da čitaju u karantinu

Rouling je ideju za bajku The Ickabog dobila kad je pisala Harija Potera

115 pregleda 0 komentar(a)
Rouling, Foto: harpersbazaar
Rouling, Foto: harpersbazaar

Džoan Rouling je u utorak objavila prva poglavlja besplatne bajke o čudovištu znanom kao Ickabog, alegoriju o istini i zloupotrebi moći, tako da djeca mogu da je čitaju online tokom karantina.

Priča se bavi glasinama o opakom čudovištu koje jede djecu s posebnim moćima, a koje živi u sjevernom kraju izmišljene zemlje koja se zove Kornukopija.

Naredna poglavlja biće objavljivana svaki radni dan sve do 10. juna, rekla je Rouling na Tviteru, dodavši velikim slovima: "ovo nije Hari Poter Spin-off".

Rouling je ideju za bajku The Ickabog dobila kad je pisala Harija Potera i planirala je da objavi nakon "Harija Potera i smrtonosnih svetaca", posljednje knjige u nizu u svom serijalu o Poteru koji se sastoji od sedam knjiga.

Međutim, većinom ručno napisani tekst završio je na njenom tavanu i ostao tamo čitavu deceniju, sve do prije nekoliko nedelja. Proteklih nedelja ponovo je napisala neke djelove.

"The Ickabog je priča o istini i zloupotrebi moći", rekla je Rouling (54).

"Teme su bezvremenske i mogu da se primijene na bilo koje vrijeme i bilo koju zemlju".

"Da zaustavim jedno očigledno pitanje: ideja se pojavila prIJe više od deset godina, tako da ne treba da se čita kao odgovor na bilo šta što se trenutno događa u svijetu", rekla je.

Prva poglavlja bajke objavljena su u utorak na stranici The Ickabog.

"Odlučila sam besplatno da objavim The Ickabog na internetu, tako da dJeca u karantinu, ili ona koja su se vratila u školu tokom ovih čudnih, ali uznemirujućih vremena, mogu da čitaju ili da neko može da je čita", rekla je Rouling.

Spisateljica će donirati novac projektima i organizacijama koje pomažu grupama koje su pogođene koronavirusom.

Knjige o Hariju Poteru govore o mladom čarobnjaku koji se bori sa zlom oličenim u Lordu Voldemoru. Serijal je preveden na preko 80 jezika i prodat u više od 500 miliona primeraka širom svijeta.

Bonus video: