Mi smo dušo vrli novi siromasi

Otkriti beskonačnost? - Ne, ona se ne otkriva. Nego imenuje. Upoznaje. Spoznaje rijetko. Kao i svemir, beskraj, zvuk, brzina, svjetlost, atom, elektron, pozitron, čestica...

665 pregleda 0 komentar(a)
Rad “Kavana”, Foto: Lidija Vukčević
Rad “Kavana”, Foto: Lidija Vukčević

Nered - nije bilo nereda u djetinjstvu. U mladosti pak, tek ovlaš, naznake. Zagubljeni predmet ili komad odjeće. Kada su neki novi klinci stasali do radnih mjesta, počeli su govoriti o stvaralačkom neredu. Meni to nije jasno. Ne razumijem kaos umjetnosti. Nered u stvaranju. Činiti se neurednim, to svojstvo starosti možeš imati već nakon 40ih. Jedina buka koju stvara perilica je centrifuga koja podsjeća na avio-motore. Pred polijetanje. No nered ti ostaje u glavi, ako si imalo nervčik.

Nigdina - Nigdje, mjesto kamo se ne ide ili je nenastanjeno. Sinonim za provinciju u srpskom jeziku; uviđavniji oblik od pripizdine, za periferiju. Upućuju i nigdina i nedođija, kao poetski izrazi na bespuće. Otići ili nastaniti se u neznano negdje.

Nevjera - nema odanijih muškaraca od nevjernih. Glupost. Muškarcima je manjak odanosti pitanje časti. Vjerni su samo starci. Vođi i državi. I tu se brzo prevuku, mijenjaju ćurak... Čim zamrzne.

Nije sve poezija - naravno. Ostalo je život. Loša, najčešće kičasta poezija. Noć do jutra - naslov je slovenskom romanu s kraja 70ih. Rijetka narativa o Golom otoku. Mnogu smo svoju svagdašnjicu, ne samo mi rođeni sredinom 50ih, probdjeli noći do jutra. Trenuci koje smo dijelili s drugima ili samo dragim Bogom. Trezvenosti. Zalud prizivajući Hipnosa.

Novo - fanatici novoga, mladi, djeca, šminkeri. Nove su nam fantazije pripremane na starom, vrlo starom instrumentu. Nezasitosti ispražnjenog duha.

'U zrcalu'
"U zrcalu"foto: Lidija Vukčević

Novac - Koji otvara sva vrata, navodno više nego lijepa riječ. Možda je to istina. Ali, što će vam sva vrata otvorena?Ta i vi ste nasukali te zasune, prepreke, mandale, ključeve, te reze... Vaše su porte zatvorene takoreći pred vašim nosem. Imate li sreće jedna su vam vrata uvijek otvorena. La porte de la maison paternelle. Ou maternelle. Sve dok imate roditelje. Poslije, poslije vas tek ključevi podsjećaju na vlasništvo.

NN - nomen nescio; nepoznato ime. Osim u ratnim žrtvama u kojima jedan predstavlja tolike bezimene i neznane koji stradavaju zato što je neko započeo rat protiv nekog drugog. Inače, kaže Krleža, Nepoznat netko donio je jesen u sjevernu sobu. Takav nepoznat netko donese i odnese naše jeseni, uznese ih ka zimama ili ih preplavi plimama ljeta i pramaljeća... Nove bolesti - svakodnevno iskrsavaju, kao na proizvodnoj traci. Liječe se imuno-presijom. Tiskom koji preporučuje solucije, filmovane tablete ili tabloide protiv njih. Za liječenje od parazitisa.

O

Obiteljski ručak - biva to najčešće nedjeljom ili za koji praznik, kršćanski ili familijarni. Svi se poznaju dobro i možda baš zato i ne trpe. Ogovaraju se odsutni, ispijaju na eks pomeni mrtvima. Ništa tu nije iskreno mi istinsko. Svaki sudionik jedva čeka da se završi i šmugne. Jedino marna domaćica po količini suđa prosuđuje da je ručak bio bogat, jela ukusna i raznovrsna, prepuna delicija. I da se općenito i u svakom pogledu, u njemu uživalo.

Odsustvo - u mojoj je i prijašnjim generacijama povezano sa služenjem vojnog roka. Mladić ti dođe na odsustvo i zaprosi te. U vojnoj je službi sistem odsustava povezan s godišnjim odmorima ili premještajima. Odsustvovati, znači biti izvan situacije, mjesta, vremena. U bolnici, izvan stvarnosti ili s onu stranu njene opipljivosti.

Opernatiti - napuniti se para. Novaca. Najčešće stečenog sumnjivim putevima.

Očaranje i razočaranje - nisam posve sigurna da razumijem ljude koji se daju očarati, kao ni one što se svakočasno razočaravaju. Znači li to da su podigli svoje standarde očekivanja visoko iznad stvarnosti? Tko je god zamočio ruke u prljavštinu zbilje zna što je ljudska priroda i što njome vlada. Kaos nagona, talog odsustva čovječnosti. Možda i temeljno zlo leži u osnovi ljudskosti. Ako i jest kojim slučajem prema biološkim udžbeninicima čovjek najviše biće prirode, on je ujedno i njeno dno: najniže stvorenje njeno.

Organska hrana - da se od srca nasmiješ. A postoji li anorganska?Što sve nije u stanju smisliti pomodarstvo.

Origami - kojeg li ushita i brijanja na papirnate skulpture. Koliko poduke, knjiga, prijevoda, za ovu dječju igrariju. Na koncu, izrađene u finom svijetlom papiru, vise brodovi, avioni, ptice i ne znam što sve ne. Pa papirnate zavjese, lusteri, paravani. Papirnati okus riže ili rakije napravljene od riže. Išli smo u Ljubljanu tih kasnih 70ih jesti u japanski restoran. Nije ih još bilo u Zagrebu.

“Dipinto di blu”
“Dipinto di blu”foto: Lidija Vukčević

Otkriti beskonačnost? - Ne, ona se ne otkriva. Nego imenuje. Upoznaje. Spoznaje rijetko. Kao i svemir, beskraj, zvuk, brzina, svjetlost, atom, elektron, pozitron, čestica. Mikrokozmos je kopija svemira. I to je varka. Čovjek je daleko složeniji od ijednog svemira. Baš zbog svoje konačnosti. On propada u vremenu šireći svoj nemir u polje beskonačne spoznaje. Samo je ljudsko neutaživo znanje, nesagledivo i beskrajno. Sve ostalo su priče.

Original - izvornik, nepatvoren komešanjem ili zasićenim transmasnim lažima. Sve je izvorno. I sve se vraća počelima. Na pr. Kalup keksa Speculas. Od Alzasa do Canzasa. Kotač povijesti na biskvitnim kolima, skrhan zalogajem, usitnjen i slomljen, ne mrda.

Orlouha - sinonim u crnogorskim govorima za zločestu i grubu ženu. Inače, biološki, ženka orla.

Otrovi olovnih slova - možda su opasniji od onih u hrani. Ipak, dragocjena su hrana prividima, snovima i idejama. Barem prvu polovicu života.

Otvorite se - formula spasa? U naše vrijeme u kojem nitko ni sa kim ne komunicira. Na dlanovima većina drži android ili tablet. Sjede u društvu od petero ili više za stolom i svi gledaju svoje ekrančiće. Što čovjek na to da kaže? Otvorite se, razgovarajte. Kakav im je uopće vokabular; imaju li ga. Mucaju li ili mumljaju samo…

Osujetiti - ova je riječ ispala iz političkog rječnika s propašću bivše države. Koristilo se često u vrijeme mogućih napada mogućih neprijatelja na navodno najjači obrambeni sustav Evrope. Svejedno, nisu pravodobno osujećeni mangupi iz vlastitih redova.

Osloboditi svoje nesvjesno - zašto? I tko to uopće želi osim vaših terapeuta. Nijedno nesvjesno nije svijetlo. U mutnome i tamnini zaista je teško, često i nemoguće broditi.

OB - osobna bolest, osobni broj ili OB tamponi. U Osobnom polju sve vas to žulja i vrijeđa - pogled u intimu koji vam upućuju i žene saznaju li vam za bilo koju ličnu karticu. Teksta, duhana ili američku brzopoteznu kojom peglaju lovu.

OPG - uskrsli su uz eu-potpora kao gljive pod plastenicima. Ustvari, to je osobno polje gospodarstva. Možeš zavrtjeti dvominutni dokumenrac s duplim švenkom o tome kako se bere duhan, grožđe ili crvljivo voće. Navlastito s jeseni kad nakon iznenadna grada popadaju kruške, šljive i orasi - mi smo dušo vrli novi siromasi.

Ovčetina - na Jugu kažu i bravetina za peču debela mesa ovnujskoga. Pod sačom ili na ražnju svakom je Dinarcu najdraži zalogaj.

Bonus video: