Bedemi Budve otvoreni za posjete


“I u antičkim vremenima pa kroz srednji vijek i sve do Prvog svjetskog rata kada se već razvila avijacija i dalekometno oružje, bedemi su bili ključni i najvažniji faktor sigurnosti. Inače, brojne gravire od srednjeg vijeka, a najviše u periodu Mletačke do XIX vijeka, ukazuju na stalnu transformaciju budvanskih zidina. Današnja forma bedema je završena 1459. godine u vrijeme mletačke uprave, tj. rektora grada Nikole Mema”, dodaju oni

2800 pregleda 4 komentar(a)
Budva, Foto: JU Muzeji i galerije Budva
Budva, Foto: JU Muzeji i galerije Budva

Bedemi grada Budve otvoreni su za posjetioce od četvrtog juna, a cijena ulaznice je 2 eura i u nju spada brošura o istorijatu bedema koju zainteresovani posjetioci mogu dobiti na engleskom, ruskom, srpskom/crnogorskom jeziku, podsjetili su juče iz službe za odnose s javnošću JU Muzeja i galerija Budve.

Radno vrijeme Bedema grada Budve je od devet do 19 časova. “Budva predstavlja jedan od najstarijih urbanih centara na Jadranu, star više od 2.500 godina. Postoje indicije da je grad osnovan već u VI vijeku prije nove ere, s obzirom na materijalne ostatke kiklopskih zidina ulazne antičke kapije ili pilona. Na bedemima se iščitava više istorijskih slojeva: iz II vijeka n. e, VI vijeka, XIII i XV vijeka. Na bedemima su prisutni graditeljski slojevi iz vremena Rima, Vizantije i srednjeg vijeka kada je Mletačka oblikovala bedeme kakvi su u današnjoj formi”, navodi se u saopštenju i ističe da su zbog zemljotresa i ratova bedemi više puta obnavljani i rekonstruisani.

“I u antičkim vremenima pa kroz srednji vijek i sve do Prvog svjetskog rata kada se već razvila avijacija i dalekometno oružje, bedemi su bili ključni i najvažniji faktor sigurnosti. Inače, brojne gravire od srednjeg vijeka, a najviše u periodu Mletačke do XIX vijeka, ukazuju na stalnu transformaciju budvanskih zidina. Današnja forma bedema je završena 1459. godine u vrijeme mletačke uprave, tj. rektora grada Nikole Mema”, dodaju oni.

Bonus video: