Albanija zbog Handkea neće prisustvovati uručenju Nobelovih nagrada za književnost

Švedski akademik Peter Englund, istoričar i pisac, takođe je najavio da neće prisustvovati svečanom
1423 pregleda 5 komentar(a)
Peter Handke, Foto: AP
Peter Handke, Foto: AP

Albanija je danas saopštila da neće prisustvovati svečanom uručenju Nobelovih nagrada za književost jer je ovogodišnje priznanje dato austrijskom piscu Peteru Handkeu koji je podržavao bivšeg srpskog vođu Slobodana Miloševića.

Albanija je objavila da u solidarnosti s kosovskim Ablancima, njen ambasador u Švedskoj neće prisustvovati svečanosti u utorak jer je Handke bio pristalica i podržavao Miloševića.

Prije dva dana ministar spoljnih poslova Kosova, Bedžet Pacoliovo rekao je da je dao instrukcije kosovskoj ambasadorki u Stokholmu da bojkotuje ceremoniju i rekao da "pisac koji podržava Miloševića i njegov genocid u Bosni i Kosovu ne zaslužuje Nobelovu nagradu".

Švedski akademik Peter Englund, istoričar i pisac, takođe je najavio da neće prisustvovati svečanom uručenju Nobelove nagrade za književnost Handkeu koji je kritikovan zbog prosrpskih stavova tokom ratova 1990-ih godina u Jugoslaviji.

Handke odbija da govori na pitanja o svom prosrpskom stavu.

Ove godine će izuzetno biti uručene dvije Nobelove nagrade za književnost: ovogodišnja Handkeu, a propšlogodišnja, tada neuručena iz proceduralnih razloga, poljskoj spisateljici Olgi Tokarčuk. Kao i dobitnicima za medicinu, hemiju, fiziku i ekonomiju, njima će nagrade ururučiti kralj Švedske Karl 16. Gustaf.

Bonus video: