"Album uspomena" Vita Nikolića

U knjizi “Album uspomena” prvi put je objavljena kompletna hronologija života i djela pjesnika koji je prve pjesme, “Otadžbini” i “Noć u bolnici”, objavio kada je imao 16.godina u listu “Titov pionir”
1128 pregleda 0 komentar(a)
Maksim Vujačić, Foto: Privatna arhiva
Maksim Vujačić, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 17.04.2019. 10:38h

Novinar, publicista i hroničar Maksim Vujačić nastavlja da čuva od zaborava lik i djelo jednog od najvećih crnogorskih liričara Viomira Vita Nikolića.

Povodom 85 godina od Vitovog rođenja, Vujačić je objavio šesto izdanje o Nikoliću, „Album uspomena“, a Društvo prijatelja i poštovalaca Nikšića i “Novine Nikšića” 27.aprila, na dan kada je Vito rođen, u Blues brothers baru u Nikšiću organizuju veče njemu u čast gdje će biti promovisana pomenuta knjiga.

“Možemo slobodno reći da je od pojave prve Vitove zbirke 1962.godine, ‘Drumovanja’, Crna Gora dobila narodnog pjesnika. U afirmisanju i čuvanju od zaborava Vitovog djela, najvoljenijeg crnogorskog pjesnika liričara, Društvo prijatelja i postovalaca Nikšića je i ranije imala istaknutu ulogu. Od šest knjiga, koliko sam objavio o Vitu, oni su bili izdavači dvije a tri puta su organizovali slične manifestacije povodom deset, odnosno 20 godina od smrti”, kazao je Vujačić koji je Nikolića upoznao 1957. godine, a nakon pjesnikove smrti postao i njegov biograf.

U knjizi “Album uspomena” prvi put je objavljena kompletna hronologija života i djela pjesnika koji je prve pjesme, “Otadžbini” i “Noć u bolnici”, objavio kada je imao 16.godina u listu “Titov pionir”.

U “Albumu” je i tekst Ratka Božovića, dio Vitovih anegdota i epigrama, 30 fotografija koje je Vujačić odabrao i isto toliko pjesama koje su pjesnici sa prostora bivše Jugoslavije posvetili velikom pjesniku i boemu pod nazivom “Pjesničko bratstvo Vitomiru Vitu Nikoliću”.

U Blues baru Vujačić će govoriti o Nikoliću, dok će glumac Miro Nikolić kazivati Vitove stihove. Njih dvojica od Vitove smrti idu od Triglava do Đevđelije i ne daju da njegovo djelo prekrije zaborav. Oni će i ove godine biti promoteri Vitovog života i djela, a Društvo prijatelja i poštovalaca Nikšića će do kraja godine, sa istim akterima u svim ograncima u Crnoj Gori, organizovati večeri u čast Nikolića, a povodom obilježavanja dva datuma – 85 godina od Vitovog rođenja i 25 godina od njegove smrti (umro 10.septembra 1994.).

Knjiga, koja je izdata u okviru biblioteke “Arhiv uspomena”, štampana je u ograničenom tiražu specijalno za veče koje se organizuje 27.aprila, a očekuje se i doštampavanje ovog izdanja.

“Vito je Nikšić učinio mitskim gradom”, zapisao je Božo Koprivica, dok je Abdulah Sidran kazao da je riječ o poeziji “krcatoj emocijama…onoga ko zapisuje svoje misli I osjećanja” a da je to što nam je Vito dao “grom u naše duše”.

“On je dolazio kao onaj koji se može označiti kao ‘budilnik’ što tu našu učmalost, mrtvilo, jednosmjernost, ili, ako hoćete, našu konvencionalnost, zapravo, dovodi u pitanje”, riječi su Ratka Božovića.

Bonus video: