"Balkanska carica" ponovo u Baru

Poslije 30 godina, u Starom gradu u Baru biće ponovo odigrana pozorišna predstava po tekstu kralja Nikole
1074 pregleda 0 komentar(a)
Sa konferencije za novinare u Baru, Foto: Radomir Petrić
Sa konferencije za novinare u Baru, Foto: Radomir Petrić

Poslije tačno 30 godina, u Starom gradu u Baru biće ponovo odigrana pozorišna predstava “Balkanska carica” koju po tekstu kralja Nikole adaptira i režira Goran Bjelanović. Premijera je zakazana za 19. avgust, a 20. i 21. avgusta biće odigrane prva i druga repriza. Čitaće probe su počele prvog jula, ansambl sada radi na zimskoj sceni Doma kulture, a ubrzo se seli u Stari grad, na scenu na Gavadoli, oko koje j e1989. na tadašnjoj premijeri bilo preko 800 gledalaca!

Glavnu žensku ulogu, Danicu, sada igra Anja Pavićević iz Bara, studentkinja III godine beogradskog FDU, a glavnu mušku ulogu - Stanka, crnogorski glumac Filip Đuretić kojeg barska publika pamti iz predstave “Sveti i prokleti”. Prvak beogradskog Pozorišta na Terazijama Duško Radović glumi Ivan bega Crnojevića, a majku staknuta srpska glumica Danica Maksimović. Baranin Dragiša Simović jedini ponavlja istu rolu od prije 30 godina-Ibrahim age, Đurđa Crnojevića igra Pavle Ilić, kneza Deana Vladimir Cerović koji je bio u postavci i prije 30 godina, a u ansamblu su i Andrijana Simović, Miro Nikolić i Vlado Tomović. Solistkinju, svjedoka i tumača vremena igra sopran Bojana Pejanović.

“Predstava će biti odigrana u produkciji JP Kulturni centar Bar, a iza nje stoje i barski privrednici. Kompatibilna je sa Barskim ljetopisom, u zajedničkom cilju promocije Bara i barske kulture. Ovo je visoko profesionalni projekat”, najavio je juče PR predstave Milan Vujović.

Reditelj Bjelanović ocijenio je da komad spada u najbolja crnogorska dramska djela, da je u njemu vidio uticaje antike, Šekspir ai Njegoša, ali, “ne Gorskog vijenca, već Luče mikrokozma”.

“Ovo je izuzetno važan crnogorski projekat, mrtvi kralj nam vječito živim djelom šalje jasne poruke kako da živimo i da se snađemo u sve turbulentnijim vremenima”, naveo je Bjelanović.

Danica Maksimović je istakla da se ovakvi tekstovi rijetko rade “jer su daleko od nas”, a pri tome “opet imaju sponu da pokažu teške i dranatične momente u našoj istoriji”. Duško Radović je naglasio da i Bar i Crna Gora “dobijaju jaku predstavu”. Anja Pavićević je u svojoj prvoj glavnoj ulozi, kako je navela, pred velikim izazovom, ističući kao i Đuretić sjajnu saradnju sa starijim kolegama. Dragiša Simović je istakao da je ova postavka “omaž.tim divnim ljudima iz prve postavke koji više nisu sa nama”, Dijana Marojević i Pavle Ilić ukazali na veliku energiju i sjajnu atmosferu na probama, a Vladimir Cerović da “jedva čekamo da izađemo na scenu”.

U komadu je za scenski govor zadužena dr Dijana Marojević, za kostime dr Anastazija Miranović, za scenografiju Darko Musić, doktorand Miona Cvijović za muziku, Iva Cvijović za koreografiju, Mira Vuksanović Ilić za masku I šminku, dok su krojački radovi povjereni Vernesi Hasanagić. Dvije balerine su Radmila Škuletić i Anja Tomović.

Bonus video: