Balkanski snovi o Evropi i evropski mitovi o Balkanu

“Pukovnik ptica” po tekstu bugarskog pisca Hrista Bojčeva u režiji Marka Manojlovića nova je predstava Gradskog pozorišta
357 pregleda 0 komentar(a)
Sa dogovorne probe za predstavu, Foto: Duško Miljanić
Sa dogovorne probe za predstavu, Foto: Duško Miljanić

Probe za novu predstavu „Pukovnik ptica“ koja je namijenjena Večernjoj sceni Gradskog pozorišta iz Podgorice počele su juče. U pitanju je jedna od najizvođenijih savremenih drama u svijetu, iz pera uglednog bugarskog pisca Hrista Bojčeva, a na scenu je postavlja Marko Manojlović, koji je u Gradskom pozorištu režirao i „Lažljivce“, hit predstavu koja se uz veliko interesovanje publike igra već 11 godina.

Satirični komad Hrista Bojčeva kritički se bavi problemom odnosa Evrope i Balkana ili, preciznije, balkanskim snovima o Evropi i evropskim mitovima o Balkanu, a premijerno pred podgoričkom publikom se očekuje u drugoj polovini januara.

“’Pukovnik ptica’ je priča o grupi ludaka, zatvorenih negdje u balkanskim zabitima. Ta izolovanost tek je prividna, jer svijet, civilizacija, ili kako već nazvati ono što se pokušava ‘samoizliječiti’ građenjem zidova, i te kako su prisutni na tom malom prostoru u kojem obitavaju junaci ove drame. Grupa pacijenata u napuštenom manastiru, u azilu za duševno bolesne, pokušava da nađe izlječenje, a vođena samoproklamovanim pukovnikom upostavlja vojnu jedinicu zadajući tako ne samo političke i društvene ciljeve, već i svrhu sopstvenim životima. Njihovo ludilo, njihova bolest, zapravo, najočigledniji su znak uronjenosti u vrijeme i prostor koji ih okružuju”, navodi se u saopštenju Gradskog pozorišta povodom nove predstave.

Umjetnički direktor Gradskog Dušan Kovačević u repertoar Večernje scene uvrstio je djelo poznatog bugarskog dramskog pisca jer je, kako je kazao, procijenio da je dobar trenutak da ovaj tekst zaživi i pred domaćom publikom.

“Priča nosi jaku angažovanost, progovara o nadi tih ljudi, koji su samo naizgled ludaci, a zapravo su veoma čestiti i snažno vjeruju u bolji život. Na kraju, ta vjera im donosi ono što žele. Oni postaju slobodni i srećni. Da li je to imaginacija ili je realnost, vidjećete”, kazao je Kovačević i ostavio publici da za sebe otkrije suštinu predstave.

Kovačević je istakao i da Marko Manojlović, pored „Lažljivaca“ koji su jedna od dugovječnijih predstava u Gradskom, iza sebe ima zavidan opus što u pozorištu što na filmu, te da je s razlogom zavrijedio pažnju i povjerenje uprave teatra da na scenu postavi komad Hrista Bojčeva. “’Pukovnik ptica’ pripada Manojlovićevom rediteljskom senzibilitetu, a uz ovako dobru glumačku ekipu mislim da možemo napraviti odličnu predstavu”, poručio je Kovačević. Uloge su povjerene: Emiru Ćatoviću, Branimiru Popoviću, Jeleni Simić, Milošu Pejoviću, Goranu Vujoviću, Goranu Slaviću i Branki Femić-Šćekić.

Reditelj Manojlović potpisaće i izbor muzike, dramaturgiju Dragana Tripković, dok će scenografija biti djelo Vesne Popović, a kostimi Adrijane Pajić. Za scenski pokret zadužen je Damjan Kecojević.

Sa zadovoljstvom prihvatio novu saradnju sa Gradskim pozorištem

Reditelj Marko Manojlović napomenuo je da su mu saradnja sa Gradskim pozorištem i proces inscenacije „Lažljivaca“ prije 11 godina ostali u lijepom sjećanju. On je dodao i da je uzbuđen povodom novog projekta.

“Žao mi je što su razne obaveze i životne okolnosti uticale da prođe ovoliko vremena do nove saradnje, zato sam sada sa velikom zadovoljstvom prihvatio da ponovo režiram ovdje. Uzbuđen sam. Budući da sam u posljednje vrijeme više fokusiran na film i televiziju, rad u pozorištu donosi mi veću, naravno pozitivnu, tremu. Pozorište mi je najbliže srcu, zato imam velika očekivanja kada je u pitanju i ovaj projekat”, kazao je Manojllović.

On je istakao i da ne želi da otkriva mnogo o predstavi... “Ne bih da otkrivam previše o novoj predstavi, pa ću reći samo to da već dugo želim da radim ansambl predstavu. I to sa jakim ansamblom”, rekao je reditelj.

Bonus video: