Bar: Promovisan roman "Narcizam smrti" Svetozara Savića

411 pregleda 2 komentar(a)
Sa promocije
Sa promocije
Ažurirano: 28.12.2018. 22:06h

Promocijom novog romana dr Svetozara Savića "Narcizam smrti" u Dvorcu kralja Nikole u Baru okončan je ovogodišnji program Zimske scene "Ljetopisa".

Književno veče posvečeno ovom djelu koje su nedavno objavili Zavod za udžbenike Crne Gore i Otvoreni kulturni forum (OKF) vodila je dr Gordana Leković, profesorica književnosti i književna kritičarka, koja se osvrnula kako na najistaknutije motive romana, tako i na Savićevo stvaralaštvu cjelini.

Kako je na promociji istaknuto, "Narcizam smrti", zbog složenosti slojeva predmetnosti može imati različita određenja ali to je prije svega psihološki i roman lika, sa elementima detektivskog i krimi-sižea.

"Oni čitaoci koji istinski mogu da čitaju, imaju pred sobom temu koja nije mnogo obrađivana na našim prostorima u ovom smislu. Majka kao motiv jako je interesantna u Crnoj Gori. To je aksiom za nešto najljepše i najbolje, ali kada joj se pristupi iz nekog analitičnijeg aspekta, postavlja se jako veliki zahtjev za čitaoca Roman “Narcizam smrti” ima nekoliko fabularnih tokova, a sižejna okosnica je odnos majke i sina koji se iz velike ljubavi pretvara u veliku koliziju, i kada u toj radnji dođe do usijanja, nastupaju neke scene koje su jako interesantne i koje će, makar vjerujem, privući publiku", naveo je Savić.

Doktor biotehničkih nauka, Savić je do sada je objavio preko 100 naučnih i popularno-stručnih radova u domaćim i stranim publikacijam, nekoliko naučnih monografija, stručnih knjiga i udžbenika, te još i romane "Ljetopisa jednog badanja" i "Vajara", koji je bio nominovan u crnogorskoj selekciji za regionalnu nagradu "Meša Selimović".

U razgovoru sa Leković, Savić je naveo da proces izbora tema kojim će se baviti nikada nije jednosmjeran "jer nekada pisac bira temu, a vrlo često ona sama izabere njega".

"Kada se to desi, njegova radoznalost, bilo emocionalna, intelektualna ili duhovna, jednostavno ga usmjerava ka suštini. Teme kao što su prostor, vrijeme i smrt jako su zanimljive. O njima možete, po mom mišljenju, reći šta god želite ali ih nužno morate smjestiti u jednu mrežu determinizama da bi ih pojasnili. U toj mreži postavljeni su likovi koji su u ovom romanu obrađeni iz fokusa tehnike nepouzdanog pripovjedača koja mi je bolje prijala od prethodno korišćene tehniku sveznajućeg pripovjedača, pa sam stoga mnogo brže i dinamičnije završio pisanje. U svakom slučaju, ovaj roman zahtijeva posebnu pažnju prave čitalačke publike koje je jako malo, što je potpuno i prirodno", rekao je Savić.

Bonus video: