Biblioteka, galerija i Zavičajni muzej pod istim krovom nakon 12 godina

Biblioteka raspolaže fondom od oko 60.000 knjiga i preko 20.000 serijskih publikacija
924 pregleda 0 komentar(a)
Rekonstruisani prostor, Foto: Goran Malidžan
Rekonstruisani prostor, Foto: Goran Malidžan

Nakon 12 godina Gradska biblioteka, Galerija i Zavičajni muzej ponovo su useljeni u renovirane prostorije Doma kulture u Pljevljima.

Zbog rekonstrukcije ovog objekta, Gradska biblioteka bila je izmještena u neuslovne prostorije nekadašnje upravne zgrade preduzeća Optel, a vrijedni eksponati zavičajnog muzeja deponovani su bili u bivšoj zgradi SDK.

Otvarajući savremeno opremljene prostorije, predsjednik Opštine Pljevlja Igor Golubović je izrazio zadovoljstvo što se ove tri ustanove konačno opet objedinjuju u jedan prostor i što će, kako je planirano nastaviti svoje djelovanje kroz jedinstvenu ustanovu - Centar za kulturu.

Biblioteka raspolaže fondom od oko 60.000 knjiga i preko 20.000 serijskih publikacija.

„Današnja biblioteka Stevan Samardžić osnovana je 1944. godine po oslobađanju Pljevalja. Biblioteka je među prvim ustanovama koristila prostorije današnjeg Doma kulture od 1950 godine. Konačno će i pljevaljska diatreta, simbol našeg grada, biti smještena na kultni pijedestal u Zavičajnom muzeju. Najvredniji eksponati Zavičajnog muzeja dobiće stalnu postavku u Izložbenom prostoru. Stalnu postavku dobiće i Umjetnička galerija ‘Vitomir Srbljanović’ čiji umjetnički fond raspolaže sa djelima šarolikog umjetničkog karaktera, iz različitih kultura i stilova, kao i Jugoslovenski muzej humora i satire koji u okviru nje djeluje četvrt vijeka. Zahvaljujući ovom jedinstvenom muzeju u kojem se njeguje stvaralaštvo koje plemenjuje ljudski duh Pljevlja su postala centar satirično-humorističkog stvaralaštva. Siguran sam da će sve ustanove kulture pokazati pravo lice Pljevalja lišeno stigme kulturno zapostavljene sredine, da će se u njima raditi lakše i kvalitetnije, kroz raznolike programe i događaje kao što su književne večeri, izložbe pozorišne predstave, muzički koncerti, filmske projekcije opravdsti naziv koji ova ustanova nosi”, istakao je Golubović.

Sa otvaranja
Sa otvaranja(Foto: Goran Malidžan)

Prisutnima se obratio i Aleksandar Davidović generalni direktor Direktorata za kulturnu baštinu Crne Gore.

Marković: Desetogodišnja rekonstrukcija opravdana

Pljevaljski Dom kulture veličine 4.000 metara kvadratnih napravljen je 1948. godine. Rekonstrukcija je počela u aprilu 2007. kada je na čelu opštine bio Filip Vuković. Nakon početka renoviranja iz zgrade su izmještene sve ustanove kulture. Opština Pljevlja je u taj posao krenula bez potrebnih građevinskih dozvola, pa dolaskom na čelo opštine Miloja Pupovića 2011. radovi su prekinuti i podnijet zahtjev za dobijanje građevinske dozvole. Radove su finansirali Opština, Direkcija javnih radova i Ministarstvo kulture.

Nakon pet godina zastoja i sedam neuspješnih tendera, krajem oktobra 2017. nastavljeni su radovi, a posao vrijedan preko million eura povjeren je bjelopoljskom preduzeću Unipred.

Na otvaranju Doma kulture, u maju 2018. godine, premijer Crne Gore Duško Marković kazao je da je pljevaljski Dom kulture jedan od najkvalitetnijh objekata društvenog sadržaja u Crnoj Gori, a moguće i regionu.

“Vjerujem da je desetak godina koliko je trajala rekonstrukcija bilo opravdano jer su Pljevlja dobila trajnu vrijednost za umjetnike za kulturne stvaraoce. Pljevlja će sa ovim domom dobiti na novom kvalitetu na atraktivnosti ali i biti u prilici da to pretvori u novi kvalitet”, rekao je premijer.

Zbog izvođenja radova bez građevinske dozvole i drugih propusta, opštinska služba za unutrašnju reviziju podnijela je tužilaštvu prije par godina godina krivičnu prijavu protiv Vukovića, ali je zbog zastare postupak obustavilo tužilaštvo u Pljevljima.

Bonus video: