Bijelo Polje: FDA otvorila predstava domaćina

U Bijelom Polju nastupa 11 predstava iz Bijelog Polja, Berana, Mojkovca, Bara, Budve, Podgorice, Nikšića
331 pregleda 0 komentar(a)
Sa festivala, Foto: Jadranka Ćetković
Sa festivala, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 11.06.2019. 09:57h

Festival dramskih amatera koji traje oko pola vijeka, u Bijelom Polju, otvorio je jedan od njegovih utemeljivača reditelj Blagota Eraković.

“Festival je nastao 1969. godine organizovanjem seminara za vođe dramskih grupa. Prve su odigrane u Nikšiću a kasnije je festival preuzelo Bijelo Polje, koje ga 45 godina časno opslužuje. Pozorište je umjetnost najbliža čovjeku i nema svetije umjetnosti nego sebe pokazati u ulozi nekog drugog, odnosno iskazati tuđa osjećanja”, kazao je Eraković, podsjećajući da riječ amater znači da se neko tim poslom bavi iz ljubavi a ne profesionalno. On je istakao da festival nikada nije gubio na kvalitetu.

U Bijelom Polju nastupa 11 predstava iz Bijelog Polja, Berana, Mojkovca, Bara, Budve, Podgorice, Nikšića. Pokrovitelji 49. Festivala dramskih amatera Crne Gore, koji traje od 10. do 14. juna, su Ministarstvo kulture Crne Gore i Opština Bijelo Polje.

Završne večeri FDA odigraće predstavu Persona, Ingmana Bergmana, u režiji Stevana Bodrože, u adaptaciji Dragane Tripković.

Prije podizanja zavjesa 49. FDA u Centru za kulturu je otvorena izložba Crnogorska pozorišna povijest, autorke Slavojke Marojević, na kojoj su na 13 panoa tekstom i fotografijom, faktografski prezentovali razvojne faze pozorišne umjetnosti u svim pozoršnim kućama u našoj zemlji.

“U redakciju izdavačke djelatnosti Nikšićkog pozorišta, posredstvom elektronske pošte ili neposrednom dostavom, slivalo se na stotine stranica teatrološke, arhivske i muzejske građe i isto toliko fotografija. Uz taj materijal sa terena obrađeno je još nekoliko hiljada stranica na 16 teatroloških naslova i drugih stručnih publikacija”, kazala je autorka, dodajući da to govori o razvoju dramske umjetnosti na ovim prostorima.

Festival je otvorio domaćin komadom Gospodska krv, reditelja Ferida Karajice, a iste večeri su nastupili i amateri Nevladine organizacije Agora, iz Budve, predstavom Igre istine.

Glumica Una Josić je kazala je predstavom žele da pomognu ljudima u nevolji, te da ih podsjete da uvijek postoji način da se riješi problem.

Rediteljka predstave Ružica Vasić je kazala da su glumci uzrasta od 16 do 19 godina, želeći da skrenu pažnju na nasilje koje se dešava među nama.

”Ovaj komad je vapaj mladih da institucije učine nešto konkretno kada je nasilje u pitanju, ili ga barem smanje u određenoj mjeri“, kazala je Vasić.

Bonus video: