Bogat kulturni program na Ljubišinim danima

Manifestacija povodom obilježavanja rođendana Stefana Mitrova Ljubiše (1822-1878) počinje danas u Budvi i traje do 2. marta
518 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija
Ilustracija

Manifestaciju „Ljubišini dani“ koju JU Muzeji i galerije Budve tradicionalno organizuje povodom obilježavanja rođendana velikog crnogorskog književnika, političkog i društvenog radnika Stefana Mitrova Ljubiše (1822-1878) počinje danas u Spomen domu „Stefan Mitrov Ljubiša“ u Budvi u 19 časova, otvaranjem izložbe „Spomen-obilježja u Budvi posvećena Stefanu Mitrovom Ljubiši“. Autori izložbe su Marijana Martinović i Đorđije Bato Boljević, dok će je zvanično otvoriti Mila Baljević, direktorica JU Narodna biblioteka Budve.

“Vođeni svijetlim primjerom njegovog lika i djela i sa željom da ga dodatno afirmišemo sadašnjim generacijama, organizovali smo bogat kulturni program koji će biti realizovan u periodu od 24. februara do 2. marta. Jedan od programa, realizuje se u Beogradu, u Zadužbini Ilije M. Kolarca”, najavljuju organizatori.

Dokumentarna izložba o spomen-obilježjima koja su posvećena Stefanu Mitrovu Ljubiši na teritoriji budvanske opštine, obuhvata sve vidove materijalizacije čuvanja uspomene, donoseći priču o načinu njihovog nastanka. Bazirana je na arhivskoj građi koja obuhvata dokumentarnu građu, novinske priloge i fotografije. Korišćena arhivska građa dio je fondova Državnog arhiva Crne Gore - Arhivskog odsjeka Budva, dok su novinski napisi prikupljeni iz digitalnih zbirci dostupnih na inernetu, s izuzetkom „Primorskih novina“ koje je ustupila JU Narodna biblioteka Budve.

“Prema karakteru izložba je informativno-edukativna jer na jednom mjestu pruža informacije o svim obilježjima, ističe ulogu zajednice i pojedinaca u ovim procesima, i poziva na preispitivanje djelovanja naše zajednice danas, u smislu čuvanja i zaštite neprolaznih vrijednosti”, navodi se u najavi povodom izložbe.

Nakon današnjeg otvaranja manifestacije, sjutra je na programu i izložba “Paštrovići i ruski dvor” u Spomen domu “Crvena komuna” u 19 časova, u srijedu u Modernoj galeriji “Jovo Ivanović” će biti otvorena postavka „Stihom i kistom do vječnosti“ autorke Rajne Krulj takođe u 19 časova, a dan kasnije, 27. februara u istom prostoru i u isto vrijeme će biti predstavljen zbornik „Stefan Mitrov Ljubiša u svom vremenu i danas (1878–2018)“ Crnogorske akademije nauka i umjetnosti objavljen 2019. godine. Na događaju učestvuju: akademik Radomir V. Ivanović urednik, akademici Nenad Vuković i Siniša Jelušić, a moderatorka je Itana Lalović.

Predstava NVO Dramski studio Budva „Skočiđevojka“ S. M. Ljubiše za koju je dramatizaciju i režiju radila Radmila Knežević biće izvedena u petak u 18.30 časova u galeriji „Jovo Ivanović“, a u 19 časova će tamo biti upriličeno i predavanje akademika Ivanovića o Ljubiši i Marku Miljanovom Popoviću“.

Na programu manifestacije u subotu je predstavljanje zbornika radova „Nematerijalna kulturna baština Paštrovića: Budućnost tradicije & tradicija za budućnost“ (Društvo za kulturni razvoj „Bauo“, Etnografski institut SANU i JU Muzeji i galerije Budve, 2019). Na večeri u Modernoj galeriji u 19 časova učestvuju: mr Božena Jelušić, mr Svetlana Ivanović, predstavnik Ministarstva kulture Dušan Medin (urednik) i moderatorka Itana Lalović.

Manifestacija “Ljubišini dane” biće zatvorena narednog ponedjeljka u Beogradu kada će biti predstavljen zbornik radova „Stefan Mitrov Ljubiša: intertekstualna interpretacija“ (JU Muzeji i galerije Budve, 2019) u Zadužbini Ilije M. Kolarca u 18 časova, a učestvovaće: prof. Vida Ognjenović, urednica zbornika mr Lucija Đurašković i moderatorka Jovana Todorović.

Bonus video: