Bogat program festivala “Odakle zovem” počinje danas

Ovogodišnje, jedanaesto izdanje festivala traje do prvog jula u knjižari Karver u Podgorici
388 pregleda 0 komentar(a)
Sa jednog od prethodnih izdanja festivala, Foto: "Odakle zovem"
Sa jednog od prethodnih izdanja festivala, Foto: "Odakle zovem"

Međunarodni književni festival “Odakle zovem, Podgorica 2019”, počinje danas i traje do prvog jula u knjižari Karver u Podgorici.

Otvaranje ovogodišnjeg, 11. izdanja festivala, zakazano je u 20 časova kada govore ministar kulture Crne Gore Aleksandar Bogdanović, sekretarka Sekretarijata za kulturu Ana Medigović i francuski književnik Patrick Armand - Gbaka Brede - Gauz.

Nakon toga, u 20.15 časova, biće upriličen program “Događaj slobode”, što je ovogodišnji slogan festivala, a učestvuju Boris Dežulović, Andrej Nikolaidis, Tanja Bakić i Varja Đukić. Nakon toga slijedi koncert benda “Crveno i crno”.

“Odakle zovem” drugog dana počinje u 11.30, kada će pisac, scenarista, dokumentarista, fotograf i urednik satiričkih novina, porijeklom iz Obale Slonovače, umjetničkog imena Gauz, odražati predavanje za studente francuskog jezika i književnosti, ali i druge zainteresovane.

“Gauz je diplomirao biohemiju, a u Francusku je stigao 1999. godine gdje je neko vrijeme bio bez papira. U Abiđan se vratio 2011. godine. Njegov roman “Čovjek-stup”, u kojem se bavi afričkom zajednicom u Parizu, uticajni časopis za kulturu ‘Lire’ proglasio je za najbolji debitantski roman na francuskom jeziku. Prevoditeljka je Bojana Mijanović”, ističu organizatori i dodaju da je Gauzovo gostovanje realizovano u saradnji sa Fondacijom “Petrović Njegoš”.

Program se nastavlja u 18.30 događajem “Bez velikih riječi, molim!” kada će Kruno Lokotar razgovarati sa pozorišnim rediteljem, piscem i kolumnistom Zlatkom Pakovićem, u 20 časova sa crnogorskim piscima Aleksandrom Bečanovićem i Marinkom Vorgićem, a u 21.30 biće predstavljana zbirka drama i songova “Servantesov trg” Predraga Lucića. Učestvuju Lucićev kolega iz vremena “Feral Tribunea” Boris Dežulović i pozorišni reditelj Zlatko Paković, a moderator je Lokotar, koji je i urednik knjige.

Stvaralaštvo velikana jugoslovenskog i evropskog filma Dušana Makavejeva (1932-2019) u fokusu je trećeg dana festivala, kada će u 11 časova u sali Dodest KIC-a “Budo Tomović” o njemu govoriti Branislav Dimitrijević i Zlatko Paković, a u saradnji sa Filmskim centrom Crne Gore biće prikazani i filmovi “Spomenicima ne treba vjerovati” i “Parada”.

Festival se nastavlja u 17 sati u Vinskom podrumu Šipčanik, AD 13. Jul - Plantaže kada je predviđen program “Vranac - najbolja kratka priča”. Učestvuju Lejla Kalamujić, Faruk Šehić, Bojan Krivokapić, Stefan Bošković, Ethem Mandić i Kruno Lokotar.

Za sve zainteresovane autobusi za Šipčanik polaze u 16:30 kod budućeg Muzičkog centra i Kinoteke. Gauz će iste večeri, u 20 časova kod Karvera, predstaviti svoj roman “Čovjek - stup” koji je u Hrvatskoj objavio Sandorf’, a sa njim će razgovarati prof. dr Jasna Tatar Anđelić.

Vuk Perović u 21.30 razgovara sa Abdulahom Sidranom, pjesnikom i filmskim scenaristom koji je poznat i kao autor “Sjećaš li se Dolly Bell?”, “Otac na službenom putu” Emira Kusturice, “Kuduz” Ademira Kenovića. Nakon razgovora, publika će pogledati film po njegovom scenariju - “(A)Torzija” u režiji Stefana Arsenijevića.

Vlatko Simunović će 29. juna u 18 sati na platou ispred knjižare Karver razgovarati sa Lejlom Kalamujić, Farukom Šehićem, Bojanom Krivokapićem i Stefanom Boškovićem. O filmovima Dušana Makavejeva, u 19.30 razgovaraće Branislav Dimitrijević, Zlatko Paković i Aleksandar Bečanović, a biće prikazan i dokumentarac “Misterija Makavejev” (2011) Dragomira Zupanca u produkciji Radio-televizije Srbije. Nakon toga u 22 časa razgovaraće glumica Varja Đukić i reditelji Igor Vuk Torbica i Zlatko Paković.

Promocija knjige Tanje Bakić povodom 50 godina od smrti osnivača Rolling Stones-a, Brajana Džonsa biće održana u nedjelju u 18 sati ispred Karvera, a nastupiće i gitarista Rade Amanović.

Bojan Krivokapić i Milo Masoničić govoriće o književnosti i stvaralaštvu nove, mlade generacije u 19 časova, a u 20 će biti promovisan novi roman i stvaralaštvo Olje Knežević sa kojom razgovara Miroslav Minić.

Program “Ženska knjiga poezije” biće upriličen u 22 časa, a učestvuju Tanja Bakić, Lena Ruth Stefanović, Marija Krivokapić, Jelena Nelević, Ivana Vujović i Varja Đukić.

Dodatne informacije o programu i autorima mogu se naći na internet sajtu festivala odaklezovem.net.

Bonus video: