Bogdanović: Upis azerbejdžanskog ćilima na UNESCO listu može biti korisno iskustvo za Crnu Goru

Bogdanović je kazao je kako je dosadašnja saradnja dobra osnova za naredni period, uputivši Garajevu poziv da posjeti Crnu Goru, te da tom prilikom, kako je dodao, bude potpisan i Program o saradnji ministarstava kulture dvije države
998 pregleda 0 komentar(a)
Bogdanović i Garajev, Foto: Ministarstvo kulture
Bogdanović i Garajev, Foto: Ministarstvo kulture

Upis azerbejdžanskog ćilima na UNESCO listu nematerijalne baštine može biti korisno iskustvo i za Crnu Goru, tim prije jer postoji inicijativa za kandidovanje izrade bihorskog ćilima na pomenutu listu, saopštio je danas ministar kulture Crne Gore Aleksandar Bogdanović.

On se kako je saopšteno iz Ministarstva kulture danas u Bakuu susreo sa ministrom kulture u Vladi Azerbejdžana Abulfasom Garajevim.

U saopštenju se navodi da je tokom susreta, razgovarano o mogućnostima jačanja saradnje dvije države na planu kulture.

"U tom pogledu, ministri Bogdanović i Garajev konstatovali su kako su zadovoljni činjenicom da je došlo do intenziviranja saradnje između institucija kulture. To se, kako je naglašeno, prije svega odnosi na zajednički rad Nacionalne biblioteke Crne Gore "Đurđe Crnojević" i Nacionalne biblioteke Azerbejdžana u okviru Konferencije evropskih nacionalnih biblioteka, te Crnogorske kinoteke i azerbejdžanskog Davlat film fonda. Posebno su istakli značaj rada Kulturno-ekonomskog centra Azerbejdžana u Podgorici, naglasivši kako postoji obostran interes da u tom sadržaju ubuduće budu još češće organizovani raznorodni programi iz oblasti kulture", kazali su iz Ministarstva kulture.

Bogdanović je kazao je kako je dosadašnja saradnja dobra osnova za naredni period, uputivši Garajevu poziv da posjeti Crnu Goru, te da tom prilikom, kako je dodao, bude potpisan i Program o saradnji ministarstava kulture dvije države.

Garajev je istakao je kako podržava tu inicijativu, predlažući da prilikom njegove posjete Crnoj Gori bude detaljnije koncipiran program zajedničkih aktivnosti u oblasti kulture.

"Takođe je istakao i da mu je izuzetno drago što su azerbejdžanski umjetnici u sve većem broju zastupljeni u Crnoj Gori i izrazio očekivanje da crnogorski umjetnici budu što više prisutni na azerbejdžanskoj kulturnoj sceni. U tom kontekstu, Garajev je kazao kako bi u Muzeju ćilimarstva u Bakuu mogla biti upriličena prezentacija bihorskog ćilima, pri čemu su subjekti iz Azerbejdžana u potpunosti spremni da prenesu iskustva u vezi sa procesom kandidature svojih ćilima na UNESCO listu", piše u saopštenju Ministarstva kulture.

Bogdanović je rekao da su tokom razgovora, zaključili da postoji izuzetan prostor za jačanje saradnje u oblasti kulture.

"Od posebnog je značaja što su prvi koraci na tom planu već napravljeni, ali vjerujem da razdoblje intenzivnih aktivnosti tek predstoji. U tom pravcu, ministru Garajevu sam predložio da tokom njegove posjete Crnoj Gori potpišemo Program saradnje naših ministarstava kulture, čime bi i formalno započeli široku saradnju - počev od nekih zajedničkih zanata koji pripadaju nematerijalnoj baštini obje države, sve do filma, književnosti i drugih oblasti", izjavio je Bogdanović.

Sastanku je prisustvovao i Željko Radulović otpravnik poslova u kancelariji Crne Gore u Azerbejdžanu.

Bonus video: