Ćerka Dada Đurića: Muzej koji drži do svog imena ne može da izloži falsifikate

"Za ovaj muzej, važnije je da se povinuje kapricima uglednika, nego da poštuje djelo jednog umjetnika"
9372 pregleda 5 komentar(a)
Amarante Szidon, Foto: Facebook (screenshot)
Amarante Szidon, Foto: Facebook (screenshot)

Ćerka Dada Đurića Amarante Szidon ponovo je apelovala da se sa izložbe ovog slikarskog velikana u JU Muzeji i galerije u Podgorici uklone "dva falsifikovana rada, objavljena od stranica 26 do 29 u katalogu".

Ona u video poruci traži i izvinjenje od JU Muzeji i galerije.

Ona je i ranije, kako su to objavili Monitor i Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN CG) upozoravala na brojne falsifikate slika na izložbi.

Njenu izjavu prenosimo integralno.

"Zahtijevam da dva falsifikovana rada, objavljena od stranice 26 do 29 u katalogu, budu odmah uklonjena sa izložbe i uništena, kao i da dobijem izvinjenje od strane Muzeja u Podgorici.

Otac me je 2007. godine testamentom ovlastio da vodim brigu o njegovoj ostavštini. Nisam imala nikakvu informaciju o sadržaju ove izložbe sve do dana uoči otvaranja.

Nema nikakve potrebe da dolazim u Podgoricu, kao što mi predlaže direktor muzeja Sead Đokaj. Dovoljne su fotografije - ta djela su grubi falsifikati nažvrljani na stranicama kataloga Cetinjskog bijenala 1996. potpis je loša imitacija, linija i boje su nespretni i groteskni.

Zakjlučci profesora Aleksandra Saše Čilikova su apsolutno neprihvatljivi. Saznajem, uostalom, da je taj gospodin u srodstvu sa kolekcionarom Slobodanom Purom Đurićem, kakva slučajnost.

Već decenijama porodica Slobodana Pura Đurića na sve moguće načine izvlači korist od slave mog oca. Do sada smo imali prilike da 2014. od njega dobijemo jednu knjigu sjećanja punu izmišljotina, zatim razne prepravke za koje ja nisam dala odobrenja.

A sada imamo falsifikate koje je možda napravio sam Slobodan Puro Đurić, jer valjda želi da sebi dokaže kako može izigravati Dada. To mora da se zaustavi.

Nijedan muzej koji drži do svog imena ne može da izloži tako užasne stvari, zaklanjajući se iza porodičnih nesuglasica. Za ovaj muzej, važnije je da se povinuje kapricima uglednika, nego da poštuje djelo jednog umjetnika. To je jednostavno neprihvatljivo", kazala je Amarante Szidon.

Bonus video: