Čitanje daje supermoći

“Kako mnogi za Noć knjige žele kupiti ili darovati knjigu, smatrajući je dragim poklonom, knjižari su za tu priliku i ove godine pripremili prodajne akcije i popuste koje će se moći ostvariti tokom cijelog dana, kao i besplatna učlanjenja u klub čitalaca”, najavljuju organizatori
717 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay, Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay, Pixabay
Ažurirano: 23.04.2019. 11:18h

Manifestacija “Noć knjige” biće obilježena danas širom Crne Gore na različite kreativne načine, a pod sloganom “Čitaj i probudi superheroja u sebi.

Čitanje daje supermoći” i sa zaštitnim znakom - Knjigomirom “junakom s posebnim moćima koje mu je omogućilo čitanje, a čija je misija da prenese poruku o vrijednosti knjige i važnosti čitanja”.

Ovogodišnja “Noć knjige”, šesta zaredom, bavi se temom “Omiljeni likovi i junaci iz svijeta knjige i stripa”, kojom organizatori žele da “podstaknu na razmišljanje o likovima koji su nam bili važni, s kojima smo se mogli poistovjetiti, sa kojima smo odrastali, putovali i otkrivali nepoznate krajeve, rješavali najteže zadatke, od kojih smo učili kako se nositi s izazovima stvarnog svijeta”, najavljeno je u saopštenju nevladine organizacije Kultura plus.

“Učesnici Noći knjige istraživaće kako su nas knjiški junaci inspirisali i nadahnjivali, te oblikovali naše živote. Odgovor na pitanje zašto su nam toliko važni dobićemo u preko 60 programa. Programi posvećeni najmlađima odvijaće se u jutarnjim i poslijepodnevnim satima, a donose mnoge kreativne i maštovite radionice: od kostimiranih zabava s omiljenim likovima, likovnih radionica, raznih igara i čitaonica, predstava, posjetama institucijama kulture i štamparijama. Mnogi će se na jedan dan naći u ulozi junaka iz svijeta knjige i stripa”, navodi koordinatorka projekta Maida Gorčević.

Odrasla publika će takođe imati priliku da se okupi oko svojih omiljenih likova, ali u brojnim drugim programima koji će se odvijati u 15 crnogorskih gradova, u knjižarama, obrazovnim ustanovama, institutima, kulturnim centrima, muzejima, i mnogim drugim prostorima.

“Kako mnogi za Noć knjige žele kupiti ili darovati knjigu, smatrajući je dragim poklonom, knjižari su za tu priliku i ove godine pripremili prodajne akcije i popuste koje će se moći ostvariti tokom cijelog dana, kao i besplatna učlanjenja u klub čitalaca”, najavljuju organizatori.

„Noć knjige“ dio je UNESCO-ve manifestacije posvećene Svjetskom danu knjige i autorskih prava, koja se obilježava svake godine 23. aprila, na simboličan datum u svjetskoj književnosti jer su se tog dana rodili ili umrli pisci: Migel de Servantes, Vilijem Šekspir, Inka Garsilaso de la Vega, Vilijem Vordsvort, Đozep Pla. Ovogodišnja manifestacija održava se pod pokroviteljstvom crnogorske nacionalne komisije za UNESCO, dok su partneri manifestacije Opštine Herceg Novi i Tivat.

Svjetski dan knjige u Baru

Svjetski dan knjige u Baru će tradicionalno biti obilježen upisom novih članova u biblioteku, te performansom koji će na Šetalištu kralja Nikole izvesti udruženje književnika “Nekazano”. Od 7 do 19 časova, Narodna biblioteka i čitaonica „Ivo Vučković“ besplatno učlanjuju sve profile čitalaca pod sloganom “Učinite nešto dobro za sebe, budite član Biblioteke”, a zainteresovani mogu dobiti na poklon knjigu iz neobrađenog fonda Biblioteke.

Ispred Dvorca kralja Nikole od 17 do 19 časova, međunarodno udruženje književnih stvaralaca i umjetnika „Nekazano“ sa sjedištem u Baru prirediće prodajnu izložbu knjiga uz perfomans “Uzmite mikrofon i kažite pjesmu” gdje će svi pjesnici i ljubitelji knjige moći da govore svoje ili tuđe pjesme.

Od 19 do 20 časova biće održana promocija trećeg broja časopisa za književnost i umjetnost “Nekazano”, uz učešće zastupljenih autora iz čitavog regiona, ljubitelja knjige, djece PPU “Svetionik”,učenika Srednje ekonomsko - ugostiteljske škole, klape KUD “Jedinstvo”, te učenika barske muzičke škole.

Slavi se 121 godina hercegnovskog knjižarstva

„Noć knjige“ biće obilježena brojnim programima u Herceg Novom, najavljeno je iz Sekretarijata za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi koji će koordinirati sa Gradskom bibliotekom i čitaonicom, ustanovama i knjižarama. U JU Gradska biblioteka i čitaonica će danas biti besplatno učlanjenje.

Prosvjetna ustanova „Naša radost“ upoznaće hercegnovske predškolce sa književnim djelom “Don Kihot”. Djeca će upoznati djelo klasične svjetske književnosti, radnju romana, saznati više o autoru, razgovarati o borbi dobra protiv zla, plemenitog protiv lošeg i prostog. Osim toga, mališani će stvarati likovna i djela primjenjene umjetnosti na temu “Don Kihota”, roditelji će im čitati slikovnice, a bake i djedovi će pričati priče, oživljavaće omiljene likove, izrađivati senzornu knjigu i priču od kamenčića.

Za osnovce će različite programe pripremiti osnovne škole “Dašo Pavičić” i “Ilija Kišić”.

U Dječjem domu “Mladost” u Bijeloj djeca će prirediti skečeve i recitacije.

Knjižara “So” koja ove godine slavi 140 godina od rođenja Jova Sekulovića, najstarijeg regionalnog knjižara, 121 godinu hercegnovskog knjižarstva i 15 godina postojanja - i ove će godine aktivno učestvovati u manifestaciji “Noć knjige”. Od 22. do 27. aprila svaki dan od 13 do 17 časova, u knjižari “So” na glavnom hercegnovskom trgu - knjižarsku i pjesničku gvardiju držaće Velibor Fulurija.

“Za potrebe manifestacije ‘Noć knjige 2019’ pjesnik i poliglota, Velibor Fulurija, cijele će sedmice na francuskom, engleskom i njemačkom jeziku pričati sa inostranim ljubiteljima pisane riječi i predstavljati ‘C’est la Life mein Freund’ (Se la lajf majn frojnd) - vlastitu kuriozitetnu zbirku od 50 soneta na francuskom, 50 posebnih (neprevedenih) soneta na engleskom, 50 posebnih soneta na njemačkom, i 50 soneta unutar stripa (iz strip-pera nagrađivanog Gorana Lojpura) - a koji se međusobno rimuju na francuskom, engleskom i njemačkom jeziku”, najavljuju iz knjižare “So”.

Osim toga, ova hercegnovska knjižara će danas svim kupcima knjiga Ljiljane Habjanović Đurović, Jasminke Petrović i Vesne Dedić dijeliti njihove originalne autograme, a svim posjetiocima utiskivati spomen-pečat “121 godina hercegnovskog knjižarstva” na sve donesene ili kupljene knjige. Generalni pokrovitelj obilježavanja „Noći knjige 2019“ u Crnoj Gori je Crnogorska nacionalna komisija za UNESCO, a pokrivitelji su Opština Herceg Novi i Opština Tivat.

Izložba knjiga Servantesa, Šekspira i Nabokova u Podgorici

Biblioteka “Radosav Ljumović” u Podgorici će nizom aktivnosti obilježiti današnji datum. U holu Biblioteke postavljena je izložba knjiga trojice književnih velikana - Miguela de Servantesa, Viljema Šekspira koji su umrli na današnji dan i Vladimira Nabokova koji je rođen 23. aprila.

“Kao i svake godine dijeliće se besplatne članske karte čitaocima, a bibliotekarke Dječijeg odjeljenja održaće edukativno kreativnu radionicu ‘Uz čitanje se raste’. Gosti radionice biće učenici OŠ ‘Maksim Gorki’. Cilj radionice je ukazivanje na važnost knjige i čitanja ili kako je pisao Servantes ‘Nema knjige, a da se u njoj nešto dobro ne nađe’”, najavljuju iz biblioteke.

Pored ovog dijela podgoričkog programa, u umjetničkom klubu “smART Cafe” će večeras u 20 časova biti upriličeno druženje druženje sa književnikom Balšom Brkovićem.

“S obzirom da su tema ovogodišnje ‘Noći knjige’ omiljeni junaci iz svijeta knjige i stripa, posjeta Balše Brkovića, koji će te večeri biti zadužen i za biranje muzike, za sve zainteresovane će biti prilika da sa njim porazgovaraju o likovima koji su obilježili njegovo djetinjstvo i uticali na formiranje njegovog umjetničkog ukusa, kao i odgovornosti izdavača i medija za formiranje i razvoj čitalačke publike kao baze svake snažne i dinamične književne scene”, najavljuju iz “smART Cafea”.

Bonus video: