Crteži Danijele Marković izloženi u nikšićkoj galeriji

Da bi spoznao sebe i smisao svog postojanja čovjekov um, prema riječima autorke izložbe, treba da bude čista svjetlost
323 pregleda 0 komentar(a)
Sa otvaranja izložbe u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Sa otvaranja izložbe u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić

U nikšićkoj galeriji “Ilija Šobajić” otvorena je izložba crteža Danijele Marković, umjetnice sa Cetinja, pod nazivom “Misaoni front”. Prema riječima umjetnice sam naziv izložbe govori da je centar njenog interesovanja čovjek i njegov um, “sve što prima iz spoljašnjog svijeta i u sebi obrađuje i reprodukuje”.

“Predstava samog crteža je dinamika, pokret, jer misli nikada nisu mirne. One uvijek imaju svoju putanju, uvijek se kreću i nikada nismo ni sekund bez misli, da nam je um čist. Tu čistotu predstavlja ova bjelina papir, tu svjetlost koja je u stvari praizvor nečega što potiče izvan, nečega od čega smo postali”, kazala je Marković.

Da bi spoznao sebe i smisao svog postojanja čovjekov um, prema riječima autorke izložbe, treba da bude čista svjetlost. Umjesto toga, u njegovoj glavi je zbrka, on postaje “rob vremena i prostora, najčešće boraveći u virtuelnom svijetu, bježeći od samog sebe”.

Kustos JU Muzeji i galerije, Milosav Milatović, otvarajući izložbu kazao je da umjetnica “posmatra prirodu, opaža mnoštvo detalja i reinterpretira ih na papiru, u stvaralačkom procesu u kom se stapaju crtež i misli”.

Marković se predstavila sa 22 rada različitih dimenzija, rađenih crnim tušem na papiru.

“Na većini radova prisutno je centralno dešavanje u praznom bijelom prostoru koji ga okružuje. Ovo dešavanje formira oblik, ponekad nalik ljudskom licu, a možda i ptici. Na drugim crtežima pozadina je takođe ispunjena i živa, dok se centralni motiv s njom ili stapa ili se svojom svjetlinom ističe”, istakao je Milatović.

Marković je diplomirala na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, gdje je i magistrirala. Dobitnica je više nagrada, a izlagala je na brojnim kolektivnim i samostalnim izložbama. Član je ULUCG.

Organizator izložbe, koja će biti otvorena do 25.juna, je JU Muzeji i galerije Nikšić, u okviru Nikšićke kulturne scene.

Bonus video: