Čuvaju nacionalne, lokalne, kulturne i jezičke raznolikosti

Narodna biblioteka „Njegoš“ iz Nikšića prošle godine je postala bogatija za više od deset hiljada bibliotečkih jedinica, ali i za dom Dječije biblioteke i čitaonice, prve takve vrste u Crnoj Gori
958 pregleda 0 komentar(a)
Renata Bulajić, Foto: Svetlana Mandić
Renata Bulajić, Foto: Svetlana Mandić

Javna ustanova Narodna biblioteka „Njegoš“ iz Nikšića tokom prošle godine postala je bogatija za više od deset hiljada bibliotečkih jedinica, ali i za dom Dječije biblioteke i čitaonice, prve takve vrste u Crnoj Gori.

Prema riječima Renate Bulajić, direktorice Biblioteke, najstarije ustanove kulture u Nikšiću, potrudili su se da tokom prošle godine daju „veliki doprinos razvoju kulture i obrazovanja, kao i očuvanju nacionalne, lokalne, kulturne i jezičke raznolikosti”.

Detalj iz biblioteke
Detalj iz biblioteke(Foto: Svetlana Mandić)

Pored brojnih književnih večeri, promocija knjiga, tribina, predavanja, bogaćenja i uvećanja bibliotečkog fonda, a sve u cilju, kako je kazala Bulajić, popularisanja knjige, čitanja, i stvaranju i njegovanju čitalačke navike kod djece i omladine, nekolike manifestacije su se posebno izdvojile i obezbijedile im prepoznatljivost na kulturnoj mapi Evrope.

Dom Dječije biblioteke i čitaonice
Dom Dječije biblioteke i čitaonice(Foto: Svetlana Mandić)

“To su učešće u manifestaciji ‘Dani evropske baštine’, pretvaranje Gradske kuće, najljepšeg zdanja u gradu pod Trebjesom u dom Dječije biblioteke i Dječije čitaonice, prvu ovakve vrste u Crnoj Gori, gdje ista predstavlja jednu stimulativnu sredinu sa pozitivnim atmosferom, u kojoj djeca provode kvalitetno vrijeme družeći se sa knjigom, stičući brojne prilike za znanjem, dijeleći i razmjenjujući slična interesovanja, a istraživanjem spoznaju jedan novi svijet, kao i organizovanje 22. ‘Nikšićkih književnih susreta’, manifestacija prepoznata ne samo u državi već i u regionu pa i dalje”, kazala je Bulajić za “Vijesti”.

Gradska kuća
Gradska kuća(Foto: Svetlana Mandić)

Kako je istakla, “Nikšićki književni susreti” su karakteristični po koncepciji koja omogućava veliki broj direktnih i indirektnih učesnika, renomiranih autora iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske, BiH i Slovenije, kao i veliki broj posjetilaca.

“I u ovoj godini nastavićemo sa još intezivnijim radom jer sve navedeno zahtjeva i dodatnu odgovornost. Biblioteka će poštovati visoke standarde rada i kontinuirano će uticati na poboljšanje procesa istih, a na osnovu prethodnih i utemeljenih stručnih usluga svim građanima ćemo približiti misiju i osnovne ciljeve naše Ustanove”, poručila je Bulajić.

Bonus video: