Čuvar arhaizama i hroničar ljudskih sudbina

Objavljena zbirka kratkih priča „Pupčanik” književnice Nataše Žurić iz Mojkovca
291 pregleda 0 komentar(a)
Zbirka Nataše Žurić, Foto: Privatna arhiva
Zbirka Nataše Žurić, Foto: Privatna arhiva

U izdanju kuća ”Štampar Makarije” iz Beograda i ”Obodsko slovo” iz Podgorice, upravo je objavljena zbirka kratkih priča „Pupčanik” književnice Nataše Žurić iz Mojkovca.

U svojoj šestoj knjizi Žurić je objavila 24 priče, nastale su u posljednje četiri godine, kojima je, priča za “Vijesti” željela da i u ovoj izražajnoj formi predstavi dvije teme kojima se od ranije bavi.

“U prvom dijelu, želim da sačuvam od zaborava naše arhaizme, naš izvor, naše tlo, a u drugom dijelu knjige su zabilježene ljudske sudbine, gdje se potvrđuje da u životu nije sve glatko. Više volim da govorim upravo o ovim temama, o onoj drugoj, a ne sjajnoj strani medalje. Nne može se paradigmom ljubičastih naočari gledati život oko nas”, kaže Žurić.

Navodeći da u ovim pričama ima mnogo potresnih detalja i motiva “koji su građeni na životnom trenutku, a ne fikciji”, ona dodaje da njene kratke prozne forme odlikuje postmoderni duh, sa autorskom slobodom izleta van granica žanra “jer pisac ne smije da podliježeć okvirima”. Dio ovh priča imao je ranije premijeru na danas nezaobilaznim društvenim mrežama, zatim u elektronskim književnim časopisima, a jedna od njih objavljena je i u beogradskom “Danasu”.

“Zadovoljna sam dosadašnjim reakcijama publike na priče koje su objavljene na internetu, a zvanična promocija zbirke treba da bude poečetkom maja u Podgorici, vjerovatno u knjižari “Obodskog slova” u Kapital plaza centru. Stigli su i pozivi za Cetinje, Bijelo Polje, Budvu i Plav”, dodaje Žurić.

Zbirka nosi naziv po priči kojom Žurić zalazi temom u lokalnu mitologiju, a žanrom u horor, i govori o 14. martu koji je u Mojkovcu “od davnina skoro mitski datum jer nosi vjerovanje da se u noći uoči njega na nekom seoskom guvnu sakupljaju rospije”.

“Prema narodnom vjerovanju, one tada izvode svoje rituale i zavode putnike namjernike, koje potom ne ostavljaju u životu. Kroz priču je provučen i sukob komunizma i sujevjerja, koji su apsurdno spojeni u jednom liku”, zaključila je Žurić, koja je članica književnih klubova “Grlica” iz Mojkovca i “Stihom govorim” iz Bijelog Polja.

Bonus video: