Da ne postoji poriv za dijeljenjem poruke, ne bih se bavila umjetnošću

Crnogorska umjetnica je jedna od četvoro finalista ovogodišnje nagrade Milčik, za “Vijesti” otkriva šta je u fokusu rada koji priprema za ovaj konkurs
920 pregleda 0 komentar(a)
Jovana Vujanović, Foto: Miomir Laban
Jovana Vujanović, Foto: Miomir Laban

Stvoriti autentičan i dobar umjetnički rad uvijek je izazov, utoliko veći ukoliko imate rokove ili nove tematike na koje treba odgovoriti, a to su situacije koje mogu imati različite ishode”, počinje razgovor za “Vijesti” crnogorska umjetnica Jovana Vujanović, jedna od četvoro finalista ovogodišnje nagrade Milčik, Young Visual Artist Award 2019 Instituta za savremenu umjetnost Crne Gore.

Ona će se predstaviti novim radom, specijalno pripremljenim za ovaj konkurs i izložbu, kako to pravila nagrade i nalažu, na kolektivnoj izložbi finalista koja će biti otvorena u Podgorici, u Fondaciji Petrović Njegoš 6. decembra, kada će biti proglašen i pobjednik/ca konkursa.

“Moj dosadašnji rad baziran je na istraživanju više umjetničkih medija: crteža, fotografije, digitalnog printa, video radova, video-instalacija i performansa. Posljednji samostalni projekat je izložba nazvana ‘Re-play’ realizovana 2018. godine i pojedini radovi iz te serije još uvijek su u mom fokusu i procesu istraživanja i biće predstavljeni u okviru izložbe ‘Milčik’.

Ranije je istakla da se u fokusu njenog istraživanja kao odredbeni činilac nalazi “sopstveno tijelo, kao determinanta kroz koju se očitava identitet”, a pitanja prolaznosti, identiteta, memorije i ljudske egzistencije su centralna za njen rad. Vujanović otkriva da se u novom radu bavi bliskom tematikom i objašnjava:

“Ovim projektom započela sam seriju radova čije verzije stvarnosti sugerišu na ograničenost, zarobljenost u društvenim okvirima, normama, ponavljanjem nekih apsurdnih akcija koje su svojstvene čovjeku. Na ovom tragu nastavljam svoje istraživanje kroz medije asamblaža, digital printa i video animacije”, kaže Vujanović.

Kako je već rekla, izazov je pripremiti rad namjenski za određeni konkurs, posebno zbog ograničenog vremena, jer umjetnik i vrijeme drugačije korespondiraju.

“Umjetniku vrijeme nije potrebno samo u procesu stvaranja već je nekad potrebno i u procesuiranju i doživljavanju gotovog rada, svog rada. Sa druge strane, izlaženje iz komforne zone često može produktivno uticati na rad umjetnika”, dodaje ona.

Na pitanje da li postoji neka zamisao ili poruka koju prenosi svojim novim djelom Vujanović kaže da tako nešto uvijek postoji u njenom radu.

“Ideja ili koncept neizostavno stoje iza mog rada i često mi je važnija od same tehničke vještine ili njegove estetike. Koristim se bilo kojim materijalima ili tehnikama za realizaciju tih ideja, a da ne postoji impuls ili poriv za dijeljenjem te poruke ne bih mogla da stvaram i bavim se umjetnošću”, ističe Vujanović.

Detalj ranijeg rada “Orbiting”
Detalj ranijeg rada “Orbiting”(Foto: Jovana Vujanović)

Početak svakog novog rada je u mašti, imaginaciji, dodaje ona i kaže da nju prilikom stvaranja vodi ta početna misao koju pretače u ideju, te se zatim ta ideja prenosi u stvarnosti.

“Početak je uvijek u imaginaciji. Zavisno od tehnike ili medija kojim se izražavam taj proces je drugačiji. Kada pravim asamblaže, koji podrazumevaju kolažiranje različitih predmeta i stvaranje trodimenzionalne kompozicije, postupam instinktivno, ne volim da žurim i nekad samo strpljivo kolekcioniram predmete za koje sa izvjesnošću znam da ću ih iskoristiti u svom budućem radu”, navodi Vujanović.

Jovana Vujanović je rođena u Podgorici 1986. godine. Diplomirala je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, studijski program grafika. Dobitnica je Godišnje nagrade FLU za slobodan crtež 2008. godine i nagrade za video 39. Crnogorskog likovnog salona „13.novembar” 2017. Do sada je izlagala samostalno u zemlji i regionu, a učestvovala je i na brojnim međunarodnim i regionalnim kolektivnim izložbama i projektima. Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore.

Pored Vujanović, finalisti nagrade Milčik su i Brigita Antoni, Teodora Nikčević i Ivan Šuković, a prema odluci žirija koji su činili: istoričarka umjetnosti Svetlana Racanović, slovenački umjetnik Miran Mohar, crnogorski umjetnik i prvi dobitnik nagrade Milčik 2017 Siniša Radulović i kuratorka “Vera List” centra za umjetnost i politiku Njujork Eriola Pira.

Video instalacija "Wildlife"
Video instalacija "Wildlife"(Foto: Privatna arhiva)

O pobjedniku na osnovu biografije, rada, razgovora...

Institut za savremenu umjetnost u saradnji sa Residency Unlimited i uz podršku Trust for Mutual Understanding iz Njujorka, drugi put dodjeljuje nagradu Milčik koja predviđa obezbijeđen dvomjesečni studijski rezidencijalni boravak u Njujorku i samostalnu izložbu pobjednika, po povratku u Crnu Goru.

Žiri će o pobjedniku odlučiti na osnovu biografije finalista, izloženog rada, razgovora sa umjetnicama i sveukupnog umjetničkog djelovanja.

Nagrada za mlade vizuelne umjetnice/ke Milčik nosi ime istoimenog umjetničkog rada istaknutog crnogorskog umjetnika Milije Pavićevića.

Milčik je čokolada za jelo i kuvanje, njen naziv je nastao umjetnikovim spajanjem sopstvenog imena sa prezimenom njegovog prijatelja iz djetinjstva, istoričara umjetnosti Aleksandra Čilikova.

Bonus video: