Dama kamelija - operska diva Marijana Šovran

412 pregleda 0 komentar(a)
Dama kamelija 2019., Foto: Privatna arhiva
Dama kamelija 2019., Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 19.04.2019. 09:58h

Mlada crnogorska operska diva, sopran Marijana Šovran dobitnica je ovogodišnje titule Dama kamelije, nakon što je održan Bal kamelija u okviru tradicionalne manifestacije “Fešta kamelija Stoliv 2019”. Na Balu kamelija, održanom u organizaciji nevladinog udruženja „Kamelija” Stoliv, priznanje je uručio Romeo Mihović, predsjednik tog NVU.

“Velika je čast nositi ovu titulu i stati rame uz rame sa velikim imenima ranije proglašenih dama, Dragice Tomas, Tanje Bošković, Milene Dravić, Ivane Žigon, Darinke Matić Marović...”, istakla je Šovran u početku razgovora za “Vijesti” dodajući da je presrećna što će nositi ovu tituli nakon 17 velikih umjetnica.

Prvi Bal kamelija održan je prije 26 godina kada je izabrana prva Dama kamelija, glumica Dragica Tomas. Do sada ovu titulu je dobilo 18 dama. Šovran, nakon što je proglašena i krunisana vijencem od cvijeta kamelije, uz pratnju na klaviru prof. Lidije Molčanov izvela je, simbolično, ariju Mizete iz opere “Boemi” čuvenog kompozitora Đakoma Pučinija.

“Na balu sam izvela ariju Mizete ‘Quando me’n vo’...’ iz opere Boemi. Odabrala sam baš nju, jer je kompozitor Pučini tokom stvaranja uloge Mizete bio inspirisan jednim od najboljih ljubavnih romana ‘Dama s kamelijama’ Aleksandra Dime Sina. Ovaj roman inspirisao je i Šopena da komponuje istoimeni balet kao i Verdija za operu ‘Travijata’”, priča operska pjevačica.

Kaže da je posebno srećna jer je kamelija, kraljica cvijeća, iz Japana donesena u Boku Kotorsku, te i da je sam cvijet čiju titulu nosi, podsjeća na djetinjstvo.

“Cvijet kamelije me vezuje za djetinjstvo provedeno na Prčanju i na predivne fešte Kamelija održavane u Stolivu, gdje sam jednom bila i učesnik sa svojim dječijim pjesmama kompozitora Zorana Proročića”, prisjeća se Šovran, a onda nastavlja:

“Za kameliju kažu da je spoj elegancije ruže, ljepote anemone i prefinjenosti orhideje, zbog čega je i nazivaju kraljicom cvijeća. Presrećna sam što je donesena čak iz Japana baš u moju Boku Kotorsku gdje je uspjela da opstane. Nadam se i da će isto tako zauvijek opstati ove predivne fešte Kamelija koje organizuje udruženje ‘Kamelija’ kojem se ovim putem zahvaljujem i čestitam na organizaciji i dugogodišnjoj istrajnosti”, istakla je Šovran.

“Fešta kamelija Stoliv 2019“ nastavlja se koncertom mladih muzičkih stvaralaca “Note od kamelija” koji će se održati u srijedu 24. aprila u 19 časova u koncertnoj dvorani Muzičke škole “Vida Matjan” (Crkva Svetog Duha).

“Camellia trophy” na programu će biti u nedjelju 12. maja u Stolivu, a u planu su: takmičenje ribara u drvenim barkama (6 sati), jedriličarska regata (10 sati), defile i trka veslača (11 sati), stručni skup o očuvanju drvenih barki (12 sati) i proglašenje najboljih, te zabavni program (13 sati).

Pokrivitelj manifetacije je Turistička organizacija Kotor, a organizatori su NVU “Kamelija” i Mjesna zajednica Stoliv.

Oduvijek znala da će se baviti umjetnošču

Marijana Šovran rođena je u Prčanju, u Kotoru je završila Gimnaziju kao i Srednju muzičku školu “Vida Matjan” odsjek za solo pjevanje u klasi profesorke Mirele Šćasni.

Za “Vijesti” je ranije kazala da je oduvijek znala da će se baviti umjetnošću, jer od malih nogu pjeva i glumi, a spoj toga pronašla je u operskom izvođenju.

Usavršavanje svog glasa i umjetnosti kojom se bavi nastavila je u Beogradu gdje završava Akademiju lepih umetnosti - odsjek za solo pevanje, a diplomirala u klasi prof. mag. emeritiusa Radmile Smiljanić.

Trenutno je na specijalističkim studijama na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Nikole Kitanovskog. Završila je najbolju, ljetnju, američku školu Metropolitan opere ICAV u Montrealu 2017. godine.

Dobitnica je brojnih nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Jedna od najznačajnih nagrada na međunarodnom takmičenju “Concorso Internaziolane Musica Sacra” u Rimu, gdje je bila najmlađa učesnica i osvojila treću nagradu 2010. godine.

Bonus video: