Dani Njemačke u Podgorici

Manifestacija će se održati ispred Narodne biblioteke “Radosav Ljumović”
1360 pregleda 4 komentar(a)
Sa prvog izdanja manifestacije u Podgorici, Foto: Filip Roganović
Sa prvog izdanja manifestacije u Podgorici, Foto: Filip Roganović

Manifestacija „Dan Njemačke u Podgorici“ održaće se danas i sjutra ispred Narodne biblioteke “Radosav Ljumović”. Program počinje večeras u 19 časova koncertom džez orkestra mladih “BuJazzO” ispred biblioteke, a u slučaju nepovoljnih vremenskih prilika biće održan u Kulturno-informativnom centru „Budo Tomović“. Manifestaciju će sjutra u 11 časova zvanično otvoriti gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković, ambasador Njemačke dr Robert Veber i državni sekretar u Ministarstvu prosvjete, Aleksandar Mitrović.

Na info-štandovima na platou ispred NB „Radosav Ljumović“ danas će, od 10 do 14 časova, pored Ambasade Njemačke, svoj rad predstaviti i druge njemačke institucije: Goethe Institut Beograd, Njemački dom Crne Gore, Njemačka turistička zajednica DZT, Njemačka služba za akademsku razmjenu DAAD i Odsjek za njemački jezik Filološkog fakulteta Univerziteta Crne Gore, NVO Humboltovo društvo, Centralna uprava za školstvo u inostranstvu ZfA kao Njemačko društvo za međunarodnu saradnju GIZ. “Cilj manifestacije predstavlja snaženje dobrih njemačko-crnogorskih odnosa kao i buđenje interesovanja za njemački jezik.

Takođe, jedan od ciljeva je i približavanje njemačke kulture kao i predstavljanje njemačkog angažmana građanima i građankama Crne Gore. Ovogodišnji bogat program predstavlja 100. jubilej pokreta Bauhaus. Predviđen je nastup male formacije BuJazzO-a, plesna izvedba učenika i učenica PAŠ Gimnazije ‘SlobodanŠkerović’ iz Podgorice i različite aktivnosti učenika i učenica PAŠ Gimnazija „Bratstvo jedinstvo“ i „Panto Mališić“, poput Airbrush-Tattooing, kviz i ostale aktivnosti na temu pokreta Bauhaus.

“BuJazzO” će u četvrtak nastupiti i u Herceg Novom, u dvorani Park u 20 časova.

U slučaju nepovoljnih vremenskih prilika, program info-štandova će biti otkazan, navodi se u saopštenju.

Događaj, koji se održava treći put, organizuje Ambasada SR Njemačke uz podršku Glavnog grada Podgorice i Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada.

Bonus video: