Decembar u znaku književnih susreta i Boem festa

Segment za najmlađe biće u znaku lika i djela Dragana Radulovića
473 pregleda 0 komentar(a)
Sa današnje konferencije, Foto: Svetlana Mandić
Sa današnje konferencije, Foto: Svetlana Mandić

Decembarski repertoar Nikšićke kulturne scene biće u znaku Nikšićkih književnih susreta i Boem festa. Direktorica JU Narodna biblioteka „Njegoš“, Renata Bulajić, kazala je da će i ovogodišnji književni susreti, koji će biti održani od 16.do 18.decembra, imati dva segmenta – za najmlađe i za odrasle.

„I ovogodišnji segment za najmlađe biće u znaku lika i djela Dragana Radulovića, a tako će biti i u budućnosti. Imaćemo muzički hepening gdje će učestvovati Tode Nikoletić, a programu će prisustvovati učenici do šestog razreda iz svih nikšićkih osnovnih škola“, kazala je Bulajić na konferenciji za novinare.

Najmlađi će takođe imati priliku i da se druže sa pjesnikom Dušanom Govedaricom.

„Što se tiče segmenta za odrasle na otvaranju imamo veče sa Pavlom Goranovićem, dobitnikom brojnih nagrada među kojima je i Trinaestojulska, zatim književno veče sa Draganom Velikićem, dvostrukim dobitnikom NIN-ove nagrade i nagrade 'Vilenica'“, kazala je Bulajić.

Završne večeri susreta nastupiće nikšićki pjesnici i njihovi prijatelji. Prema riječima direktorice Biblioteke, ovogodišnji segmet pomenute večeri je donekle izmijenjen jer će nastupiti pjesnici iz svih republika bivše Jugoslavije, dok će autori iz Nikšića, ali i Crne Gore, biti izabrani na konkursu, a Biblioteka „Njegoš“ će najboljem autoru, po mišljenju tročlanog žirija, objaviti zbirku.

Što se Boem festa tiče, prema riječima direktora Turističke organizacije (TO) Nikšić, Borisa Muratovića, u JU „Zahumlje“ i u sedam ugostiteljskih objekata, koji će biti centri boemije, tokom dva dana, 13. i 14. decembra, biće izveden bogat kulturno-umjetnički i muzički program. Biće organizovane izložbe fotografija, projekcije filmova o Nikšiću, muzičko-poetske večeri...

„Riječ je o manifestaciji koja predstavlja omaž boemskom duhu grada pod Trebjesom, o unikatnom događaju koji će oživjeti nešto po čemu je Nikšić bio prepoznat“, kazao je Muratović.

Prema njegovim riječima slogan, „Nikšić pamti svoje legende“ dovoljno govori da grad pod Trebjesom neće zaboraviti ljude koji su ostavili neizbrisiv trag kako u Nikšiću, tako i na širem prostoru.

Na ovomjesečnom repertoaru, prema riječima Kristine Radović, su i dva omaža – akademiku Radoju Pajoviću i Milanu Dugu Krivokapiću, izložbe, predstave za djecu, kao i novogodišnji koncerti brojnih umjetničkih društava iz Nikšića.

Bonus video: